20 март 2017 г.

Изработена от емайлирано злато, сапфири, рубини, изумруди, диаманти и перли, Короната на принцеса Бланш, наричана още Палатинската или Бохемската корона, е най-старата оцеляла кралска корона в Англия. Датирането ѝ е от приблизително 1370 година.

Първото ѝ упоменаване в документи е от 1399 година в списък със скъпоценностите, принадлежали на низвергнатия крал Ричард II. Това от своя страна прави малко вероятно короната да е изработена специално за Бланш Английска; по-вероятно е да е принадлежала на кралица Анна Бохемска, първата съпруга на Ричард II.


Короната стига до Пфалц по линия на Витлесбахите. През 1402 година принцеса Бланш, дъщерята на крал Хенри IV, се омъжва за Луи III, курфюрст на Палатин. Короната е част от зестрата ѝ.


Короната е изработена от златен обръч, увенчан с дванадесет листа с форма на хералдическа лилия, редуващи се по височина. Под всеки лист е разположена композиция от скъпоценни камъни, подредени в шестоъгълна форма. Редуват се рубини и перли по ъглите, а в центъра на всеки елемент има сапфир с индивидуална форма и прозрачност. Златните съединения са обработени с емайл.


Диаметърът и височината на короната са 18 см. В края на XIV век короната става малко по-висока: оригиналните по-ниски флерони са заменени с издължени, равни  по височина на останалите шест.


От 1872 година  короната е част от съкровищницата в Мюнхен, където е изложена заедно с други скъпоценности, принадлежащи на Палатинския клон на рода Витлесбах.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...