2 март 2017 г.

Светилището на Митра на остров Корсика
Древно светилище, посветено на бог Митра е открито в комуната Лучана на източното крайбрежие на Корсика. Разкопките са проведени от френския Национален институт за превантивна археология (INRAP) на място, което е предвидено да се превърне в пътната инфраструктура на бъдещ квартал. Това е първото по рода си светилище, откривано на френския остров. 

Светилище, открито сред останките на древен римски град

Екипът археолози на INRAP започва разкопките през месец ноември 2016 година. Задачата на специалистите, изпратени на остров Корсика, е да се убедят, че няма да бъдат увредени значими археологически руини, когато местните власти започнат изграждането на новата инфраструктура. Останките на древния град Колония Мариана се намират в чертите на Лучана, а на конкретното място за новия квартал преди това не са провеждани проучвателни дейности. Ръководителят на екипа, Филип Шапон, предполага, че малкото римско градче, основано през I век пр.н.е., достига разцвета си през III - IV век, когато се превръща във важен търговски център и пристанището му става стратегически важна точка за търговското корабоплаване в Средиземноморския регион.

След месеци на усилена работа на терен, екипът археолози съобщава, че са разкрили и идентифицирали преддверието и стаята за поклонение на древно светилище.

Това е първото светилище, посветено на Митра, открито на Корсика
Според Шапон, находките свидетелстват, че това е част от религиозно светилище, посветено на арийско-иранския бог Митра. "Откритието е изключително рядко и поради това - вълнуващо. За пръв път откриваме доказателства, че митраизмът е практикуван и на остров Корсика. На територията на Франция са известни само дузина подобни места, последното от които е открито близо до град Анже през 2010 година", казва Шапон пред IBTimes UK.

Бронзова ритуална камбанка
Шапон и екипът му са намерили и няколко артефакта, сред които три маслени светилника и три фрагмента от мраморна структура, върху която е изобразена митологичната сцена на бог Митра, принасящ в жертва бик. Открити са и множество други предмети, включително мраморна женска глава, бронзови камбанки и керамика.

Три фрагмента от мраморна плоча, представяща Митра, принасящ в жертва бик

Бог Митра и мистериите на митраизма

Митра е зороастрийско божество, покровител на справедливостта и всевиждащо око на Ящ – истината. Свързван е със светлината, моралната чистота, добротата и истината. В пантеона на древните арийци е заемал важно място, като негова е била задачата да следи и наказва хората, престъпили клетвените си слова. Името му е адаптирано през гръцкия езика и като Митра.

Релеф, представящ Митра, принасящ в жертва Бик
Източниците, разказващи за възникването на култа на Митра са няколко, но най-надежден от тях е писмен договор, датиращ от XIV век пр.н.е., в който се споменава името на божеството. В мирния договор от 1380 г. пр.н.е., подписан между владетеля на могъщото по това време царство Митани (Митани се намирало в северната част на Арменското плато), упоменат като Шативаза (неизвестна година на раждане - 1350 г. пр.н.е.) и не по-малко могъщият цар на хетите Шупилулиума I (1380-1346 г. пр.н.е.), са упоменати имената на боговете Митра, Индра, Ашвина и Варуна. Освен това, за култа към Митра се споменава и в персийски клиновидни надписи, както и в индийските ведически текстове, датиращи от IV век пр.н.е.

Изваяние (в ляво) на Хелиос/Митра/Аполон/Хермес от планината Немрут в Анатолия
В резултат на религиозната революция на Ардашир II, сасанидски владетел на Персия през 395 г. пр.н.е., култовете към иранските божества Митра и Анахита са пренесени и съчетани в персийския зороастризъм. През I век пр.н.е. култът към Митра прониква и в Рим, а към III век от н.е. вече се е превърнал в "международна религия", разпространена от Индия, през Черноморския регион, Балканския полуостров и централна Европа, до Испания и Великобритания. Към днешна дата на науката са известни над 400 места из цяла Европа, където са оцелели руините на храмове, посветени на Митра. Новооткритото светилище в Корсика се добавя към този дълъг списък.

Руини от древния римски град Колония Мариана

Противопоставянето с християнството

Фактът, че митраизмът навлиза в западния свят по същото време, по което се заражда и християнството, води до напрежение и откровена непоносимост между последователите на двете религии. За съжаление, за древния култ към Митра ни е известно много малко, поради точно това противопоставяне - след тържеството на християнството в Европа, огромна част от писмените документи и храмовете на Митра са унищожени. Това, което знаем със сигурност е, че след като Теодосий I през 392 година провъзгласява християнството за официална религия в рамките на Римската империя, не проявява никаква толерантност към каквито и да е форми на езичничество, в това число и митраизма.

Находки от светилището (фрагменти от мраморна плоча с митологична сцена)
Това може да е и обяснението, защо някои от артефактите, открити в светилището на остров Корсика, носят ясните следи от преднамерено увреждане, случило се още в антични времена. Засега това е само едно предположение, според което подобни религиозни светилища са грубо атакувани и унищожени от последователи на християнството. Преки свидетелства липсват, но историята категорично е записала съдбата на многобройните древногръцки и римски храмове и светилища, сполетени точно от такива вандалски актове от страна на първите ревностни следовници на Христа.


1 коментара:

  1. За съжаление, нищо не е унищожено от така наречените храмове, тъй като ХРИСТИАНСТВО" се проповядва в тези храмове дори короната на източното православие е на именувана Митра СИМВОЛ НА ВЛАСТ, да не говорим че рождество христово на 25 декември се чества точно на дата на бог митра. Да попитам само някой знае ли коя година е станало подмяната точно на истинското християнство като верую с фалшиво таково и до днес, ХОРА ОПОМНЕТЕ СЕ НА ЧИЙ ХРИСТОС СЕ КЛАНЯТЕ.

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...