22 март 2017 г.


Китайски археолози съобщават, че са открили огромно съкровище, лежащо на дъното в долното течение на река в югозападната част на провинция Съчуан. До момента специалистите са намерили над 10 000 златни и сребърни предмета, датиращи отпреди повече от три века.

Гао Далун, директор на изследователския институт по археология и културни реликви на провинация Съчуан разказва, че сред артефактите има голям брой златни, сребърни и бронзови монети и бижута, както и множество оръжия - мечове, кинжали и копия. Археолозите, открили съкровищата добавят, че образите, гравирани върху златото и сребро са все още ясни и добре запазили се, а бижутата свидетелстват за способностите на майсторите да създават изящни изделия.



Мястото, където е открито съкровището, се намира на сливането на реките Мин и Джин, на около 50 километра южно от Чънду. Смята се, че през 1646 година водачът на селско въстание Джан Сянджон е разгромен от армиите на династията Мин, докато се опитва да пренесе натрупаните съкровища на юг. Близо хиляда лодки са пренасяли заграбените скъпоценности, но са потопени след разгрома и остават в продължение на векове да лежат на речното дъно. В продължение на стотици години тази история е смятана по-скоро за мит, заради лиспващите надеждни доказателства.

Археологът Уан Уей подчертава, че "находките ще помогнат да се определи точното място, където се е състояла битката. Освен това, те са пряко доказателство за реалността на това историческо събитие".



През 2005 година на мястото се провеждат строителни работи, по време на които работници откриват седем сребърни слитъка. Прет години по-късно, след внимателно проучване на находките, властите обявяват територията за защитен обект. Дълго време обаче не са предприети мащабни разкопки, въпреки че експерти настояват, че вероятното това е мястото, където се намират легендарните "потопени лодки".

Иманярите от своя страна не могат да бъдат възпрени само с обявяването на забранителен режим. През 2015 година местната полиция провежда разследване, вследствие на което са арестувани над тридесет души, заподозрени за търговия с артефакти, плячкосани от мястото. У задържаните са открити хиляди златни и сребърни монети. Това принуждава в крайна сметка ескпертите да започнат незабавно разкопки, за да се предотвратят по-нататъшните иманярски набези и разгрване на артефакти. През месец януари, след настъпването на сухия период, властите в Съчуан нареждат да започнат работи на терен. Водата е изпомпена от речното корито.


В заключение, Ли Боциан от Университета в Пекин отбелязва, че находките са със забележителна стойност за изследванията в обалстта на политическите, социалните, икономическите и военните порядки от епохата на династията Мин. "Артефактите са изключително ценни за науката, историята и изкуството", цитира думите му агенция Синхуа.

Разкопките ще продължат до края на месец април 2017 година.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...