24 март 2017 г.


Израелски археолози съобщават за откриването на съкровище от бронзови монети, което може да бъде точно датирано от 614 година. Монетите са намерени по време на предварителни разкопки по трасето, където ще мине разширението на магистралата от Тел Авив за Йерусалим.

Находката е доказателство за персийската инвазия в Йерусалим в края на Византийския период. Когато персийските армии (подкрепяни от множеството еврейски бунтовници) през 614 година настъпват към Йерусалим, християните бързат да скрият ценностите си, включително и новооткритото съкровище от монети, надявайки се, че много скоро животът отново ще се нормализира.

Пред "Джерузалем пост" археологът Анет Ландес-Нагар разказва: "Монетите са заровени в непосредствена близост до място, където има срутване на каменни блокове от някаква сграда. По всичко личи, че притежателят им ги е скрил, надявайки се скоро да се върне и да си ги прибере отново. Сега знаем, че това не се е случило. Също така е ясно, че това се е случило във времето на нахлуването на Сасанидите, т.е. около 614 година". Археоложката припомня, че персийската инвазия слага край на властта на Византия над земите на Израел. "Страхувайки се от инвазията, жителите на района, които са чувствали, че животът им е застрашен, са заравяли парите си под стените на сградите. Впоследствие мястото запустява и постройките му са разрушени", допълва Ландес-Нагар.


Сасанидската империя (или Неоперсийската империя) е последната династична структура, владяла земите на Иран преди възхода на исляма. Сасанидите превземат Йерусалим след кратка обсада през 614 година. Това става по време на Персийско-византийската война от 602 - 628 година. Завоеванията на византийските територии в Израел персийският шах Хосров II Парвиз поверява на главнокомандващия Шахрбараз.

Над 20 000 еврейски бунтовници, предвождани от Неемия Бен Хушиел и Бениамин от Тиберия се присъединяват към армиите на персите в битката срещу Византия. Йерусалим пада почти без да окаже съпротива. Според арменския епископ и историк от VII век Себеос, по време на обсадата загиват 17 000 християни, а почти 5 000 пленници са изклани близо до Мамила, резервоарите на Антиох.

Мястото на разкопките с разрушената каменна зидария, под която са открити монетите
1400 години по-късно, през лятото на 2016 година, израелски археолози, работещи по разкопките на руините на византийски сгради в района, откриват скритото някога "съкровище" от девет бронзови монети, датиращи от периода на византийското владичество (324 - 638 година). Съобщението за находката е съгласувано с израелското министерство на туризма. Изнасянето на информацията за находката се прави в навичерието на Велик ден, който тази година е на 16 април, и цели да даде импулс на туризма в Светите земи. "Монетите са открити в непосредствена близост до външната стена на една от най-големите постройки, издигала се някога в района. Намерени са под разхвърляните каменни блокове от градежа, сринали се след превземането на Йерусалим от персите", пояснява Ландес-Нагар.


Монетите са с лика на известни византийски императори: Юстиниан I, Маврикий, Фока. Изсечени са в Константинопол, Антиохия, и Никомедия. Въпреки че не са особено редки или с голяма нумизматична стойността, те разказват историята на това място, подчертава археологът.


"Важен е контекстът, в който се появяват тези монети, защото това ни разказва за случилото се. Мястото разположено край главния път, отвеждал християнските поклонници към портите на Йерусалим. Край този път поклонниците са изграждали свои малки поселения", цитира думите на археоложката  Джерузалем пост.

Местните власти заедно с компанията Israel Pipeline са решили да направят необходимото, за да запазят мястото с археологическите находки за поколенията.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...