7 март 2017 г.


Шест манипулатора, много камери и изключително прецизни компютърни алгоритми - това представлява роботът, който записва нов рекорд в Книгата на рекордите Гинес. Способен е да нареди кубче на Рубик по-бързо, отколкото човек мигва.

Механичният рекордьор се нарича Sub1 Reloaded и нарежда кубчето само за 0,637 секунди, подобрявайки предишното най-добро постижение от 0,887 секунди, регистрирано през януари 2016 година. Човешкият рекорд за най-бързо подреждане на кубчето се държи от 14-годишният (тогава) Лукас Етер, който през 2015 година записва време от 4,904 секунди.

Според описанието съобщението на Книгата на рекордите Гинес, ето как машината се справя със задачата: "Компютърът получава две снимки на кубчето, идентифицира разположението на цветовете по страните му и изчислява необходимите завъртания по алгоритъм, създаден от Том Рокицки, в който са използвани разработките на Хърбърт Кочеимба за двуфазовите алгоритми. След това алгоритмите предават данните към микроконтролер, който управлява изпълнението на 21-стъпки, осъществявани от бързодействащи високо-точни стъпкови двигатели.

Всъщност, Sub1 Reloaded поставя рекорда по време на търговски панаир за електорника в Мюнхен, провел се в края на 2016 година. Официалното потвърждение за рекорда обаче изисква технологично време, за да бъде признато постижението.

Можете да видите колко е бърза машината на видеото. Но не бива да мигате, за да не пропуснете случващото се.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...