25 февруари 2017 г.


В сайта на NASA е публикувана нова, уникална снимка от повърхността на Марс. На кадъра може да се видят "същинските" скални породи на Червената планета.

На база на полученото изображение учените изказват предположението, че повърхността на Марс е покрита с дребнозърнести материали, под които е възможно да се крият скали и ценни минерали. Снимката е запечатала един "оголен" релеф, частично засипан от пясъчни дюни. "Цветовете стават по-наситени по контурите на падината, откроявайки червените слоеве", пишат специалистите.

Снимката е направена от камерата High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), инсталирана на сондата Mars Reconnaissance Orbiter, която обикаля в орбита около планетата и извършва специализирани изследвания.

По-рано този месец експерти на NASA показаха и снимки на три района на Червената планета, за които се предполага, че предлагат благоприятни условия за кацането на нов ровър, предвидено да се случи през 2020 година. Потенциалните площадки за кацане са в североизточния край на Големия Сирт, кратера Ежеро и Колумбия хилс.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...