7 февруари 2017 г.


Тази събота, 11 февруари 2017 година, една необичайна зелена комета ще достигне максималната си яркост, предлагайки красива гледка за ранобудните. Кометата 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova (наречена по имената на тримата астрономи, които я откриват през 1948) пътува през вътрешната част на Слънчевата система на всеки 5,25 години. Тази събота 45P ще премине "само" на около 12 милиона километра от Земята - дистанция, която по космическите мащаби е "на един хвърлей място".

Разполагащите с мощни бинокли или малки телескопи ще имат възможността да видят 45P в ранните часове преди изгрева от четвъртък до неделя. Кометата ще пресича съзвездието Херкулес, високо в източната част на сутрешния небосвод.

Кометата 45P ще изглежда като размита синьо-зелена точка с ветрилообразна опашка. Характерният цвят, в който сияе, се дължи на изпаряването на двуатомни молекули въглерод, газ, който свети в зелено в условията на почти абсолютния вакуум в космическото пространство.

Според съобщения на специализирани сайтове, настоящото преминаване на кометата 45P ще е осмото поред, откакто се провеждат наблюденията ѝ, започвайки около 1950 година. Сега тя ще премине още по-близо, отколкото при последното си прелитане през 2011 година и до края на този век няма да се доближи толкова към Земята.

Близкото прелитане прави кометата да изглежда ярка, въпреки че по размер не е от големите. Прогнозите сочат, че яркостта на 45P ще е на границата на видимостта с невъоръжено око. Така че, ако имате желание и сте от ранобудните, може да се опитате да я потърсите високо на изток в сутрините между четвъртък и неделя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...