27 февруари 2017 г.

Хетеросексуалните жени по-рядко достигат до оргазъм, отколкото лесбийките, хомосексуалните или хетеросексуалните мъже. Това са заключенията от мащабни изследване, извършено от американски учени от няколко университета.

В допитването са участвали 52 600 американски граждани. Учените си поставят задачата, да определят колко често изпитват оргазъм представителите на всяка от групите, според сексуалната си ориентация.

Резултатите сочат, че редовно до оргазъм достигат:

  • 65% от хетеросексуалните жени
  • 66% от бисексуалните жени
  • 86% от лесбийките
  • 88% от бисексуалните мъже
  • 89% от хомосексуалните мъже
  • 95% от хетеросексуалните мъже

Учените подчертават, че "хетеросексуалните жени биха могли да изпитват оргазъм много по-често". Те им препоръчват да използват техники, чрез които да разнообразяват сексуалния си живот - например, орални ласки или мануална стимулация.

Изследователите отбелязват ясното наличие на пряка зависимост между честотата на оралния секс и броят на оргазмите и степента на удовлетвореност при групите на хетеросексуалните, бисексуалните жени и лесбийките, и бисексуалните и хомосексуалните мъже. Такава корелация липсва единствено при групата на хетеросексуалните мъже.

Според учените, сериозната разлика в честотата на оргазмите, изпитвани от хетеросексуалните жени и мъже, може да се обясни както от социална, така и от гледна точка на еволюцията. Например, в много култури за жените все още се смята за срамно и недопустимо да изразяват сексуалните си желания; някои мъже пък са абсолютно убедени, че партньорките им могат да изпитат оргазъм само в резултат на традиционен сексуален акт с проникване.

Що се отнася до еволюционната перспектива, то според учените, изначално мъжкият и женският оргазъм преследват различни цели. Най-важно в мъжкия оргазъм е еякулацията и продължаването на рода, докато при жените това е начин "подпомагащ да се установи продължителна връзка с романтичния партньор".

Целият доклад с резултатите от изследването на американските учени е публикуван в списание Archives of Sexual Behaviour.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...