24 януари 2017 г.


През ноември 2016 година NASA изведе в орбита нов метеорологичен спътник от серията GOES. Два месеца по-късно на Земята са изпратени първите снимки, направени от него със супер висока резолюция.

Спътниците от серията GOES (Geostationary Operational Environmental) са предназначени за провеждане на измервания в атмосферата и на повърхността на Западното полукълбо. Инструментите на борда им работят пет пъти по-бързо и са с четири пъти по-висока резолюция, спрямо апаратите от предходното поколения. На всеки 15 минути се прави по една снимка, но при необходимост честотата на заснемане може да се увеличи и на всеки две минути да се заснема по един кадър.


В момента на орбита работи метеорологичната сонда GOES-16, изведена на 19 ноември 2016 година. Първият пакет с данни, изпратени от спътника през януари, включва снимки на континенталната част на САЩ, оказала се наскоро под облачната покривка на атмосферен фронт, донесъл много проливни дъждове. Запечатана е и прашна буря край бреговете на Африка, плитчините в Карибско море и т.н.

Информацията, която GOES предава на Земята, е не само красиви снимки: тя е нужна преди всичко за изготвяне на метеорологични прогнози, проследяване на циклони, мониторинг на космическата обстановка и за метеорологични изследвания.


Повечето снимки са направени за да бъдат калибрирани инструментите на спътника. Тестовете показват, че всичко е изправно и работи нормално.
През есента сондата GOES ще бъде преместена на нова орбита, а през 2018 година ще бъде изведен спътник от ново поколение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...