18 януари 2022 г.


След като завладява столицата на инките Куско, испзанският конкистадор Франсиско Писаро на 18 януари 1535 година основава нов град, който нарича Суидад де лос Рейес. В превод от испански това означава "град на кралете". 

Но край бъдещия испански град с трудното за произнасяне от местните име, тече река, която племето ичма нарича Римак - "приказливата река", а долината - Лима. Местното наименование надделява и в крайна сметка градът става известен като Лима. Такова и днес е името на столицата на Перу. Въпреки очакванията на жадуващите отмъщение инки, населението на испанския град бързо започва да расте.


Периодът на най-бурен разцвет на столицата на Нова Кастилия е през XVII век. В богатите имения се издигат много солидни домове, строят се същински дворци, съчетали в себе си архитектурните стилове и на испанците, и на местните индиански племена. Аристокрацията на Лима живее в блясък и разкош, достойни да си съперничат с европейските.



Днес столицата на Перу е мегаполис, в който живеят повече от шест милиона души. Там, където според преданията някога Франсиско Писаро забива пиката си, за да отбележи основаването на новия град, днес е централния площад на Лима. На същото място се издига паметник на прочутия конкистадор и безмилостен завоевател. На "рождения ден" на града паметникът потъва в цветя, а на площада се провеждат основните събития по отбелязване на Деня на основаване на Лима. 

През 1991 година ЮНЕСКО официално обявява града за част от световно културно наследство на човечеството.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...