30 януари 2022 г.

В записките си от този период Октавиан Август е записал: "След като се завърнах след щастливия си успех в провинциите Галия и Испания в Рим, който по това време бе под консулството на Нерон и Публий Квинтилий, Сенатът реши да изгради Олтар на мира на Марсовото поле като благодарност за завръщането ми и заповяда в него ежегодно да се извършват жертвоприношения от високопоставени служители, свещеници и весталки".

Ara Pacis Augustae започва да се съгражда по поръчение на Сената от 4 юли 13 г. пр.н.е. Монументът е изпълнен като традиционен открит олтар с вътрешни прегради. Първоначално е издигнат в североизточния ъгъл на Марсово поле, на около миля извън помериума на Рим. Тържественото му освещаване се провежда на 30 януари 9 г. пр.н.е. Ритуалът, изпълнен по нареждане на Сената и по всички правила на жреците, въвежда Вечния град в епохата на "Римския мир" (Pax Romana).

Вътрешните и външните стени на Олтара на  мира са декорирани с релефи, представящи алегорични и полуисторически сцени. В горната част на фризовете са изобразени императора и семейството му, които заедно с приближените му аристократи извършват жертвоприношение.
На източната стена на олтара са изобразени фигурите на Рим и Мира. На западната пък е гравирана сцена с братята близнаци и вълчицата, която кърми основателите на Рим; до тях е пресъздадена сцена, за която се предполага, че представя Еней, извършващ жертвоприношение, макар че друга версия предполага, че това е изобржение на един от първите седем царе на града - Нума Помпилий.  Точното идентифициране на фигурите е невъзможно, защото част от релефа е повредена.

Еней, или Нума Помпилий - релеф от западната стена на Олтара на мира
Всички композиции по олтара по принцип са предимно с алегоричен и откровенно пропагандистки смисъл. Монументът е изсечен изцяло от прочутия мрамор, добиван в кариерите край Луни.



След падането на Римската империя, Олтара на мира споделя участта на хиляди други уникални паметници - запуснат и забравен, очаква участта си, изоставен на капризите на стихиите. При един от разливите на Тибър монументът остава погребан под наносите на придошлата река. В продължение на векове Олтара на мира е погребан под почти 4 метра тиня. 

Членовете на семейството на Август и приближените му - релеф от Олтара на мира
През 1568 година отделни релефи от олтара са случайно изкопани от тинята. Попадат в ръцете на различни аристократични фамилии и се озовават във вила Медичи, във Ватикана и дори в Лувъра. През 1859 година нови фрагменти от релефите на монумента са изкопани, а в началото на ХХ век нови части са намерени под сградата на театър "Олимпия".



До 1937 година сградата на театъра окончателно е компрометирана и италианския сенат решава да прекрати разкопките под основите ѝ, завещавайки на поколенията, които ще отбележат 2000-годишнината от раждането на Август да продължат разкопките с по-добри технологии. През следващата 1938 година властта в Италия е поета от Бенито Мусолини, който нарежда Олтара на мира да бъде възстановен по наличните до този момент над 2000 фрагмента.


Над олтара е изградена сграда, която да го предпазва от атмосферните влияния. През 2006 година е открита нова сграда, служеща за "капак" на монумента.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...