19 януари 2017 г.


Колко са галактиките във Вселената? Най-новото изследване по темата твърди, че мирозданието е далеч "по-претъпкано", отколкото се смята към момента. Специалистите са стигнали до заключението, че във Вселената има до 2 трилиона галактики, т.е. 10 пъти повече, отколкото посочват настоящите прогнози.

Разработката е на професор Кристофър Конселиче от Университета на Нотингам и негови сътрудници от Обсерваторията в Лайден и Университета на Единбург. Работата по темата е отнела на екипа 15 години.
Изследването се базира на резултати от наблюдения върху плътността на галактиките в различни епохи. Учените са установили, че през първите няколко милиарда години от съществуването на Вселената във всеки един конкретен обем е имало до 10 пъти повече галактики, отколкото можем да видим днес. Повечето от тези галактики са малки, така че е много трудно да бъдат наблюдавани.

"Това е много изненадваща констатация, тъй като знаме, че през 13,7-те милиарда години на еволюция на Вселената след Големия взрив, галактиките растат чрез формирането на нови звезди и сливанията с други галактики", казва Конселиче в публикация за списание Astrophysical Journal .  "Да установим наличието на много повече галактики в миналото означава, че нещо значимо се е случило в еволюционен план, като например интензивно сливане на системите, довели до намаляване на броя им".

Предишни разработки по темата приемат, че във видимата Вселена съществуват около 100 милиона галактики - усреднена стойност, получена през 90-те години на ХХ век благодарение на наблюденията с телескопа "Хъбъл". По-добрите инструменти обаче, както и математическите модели, разработени през последните 20 години, показват, че Вселената е доста населена.

Според новото проучване, между 1 и 2 трилиона са галактиките във всемира  и ние виждаме само една малка част от тях.
"Пропускаме огромна част от галактиките, защото те са много бледи и са далеч от нас. Броят на галактиките във Вселената е един от фундаменталните въпроси в астрономията и е изумително, че тепърва ни предстои да проучваме над 90% от космическото пространство. Кой знае какви интересни нови характеристики на Вселената ще установим, когато започнем да изучаваме тези далечни галактики с телескопите от ново поколение", казва Конселиче.

Новата оценка за броя на галактиките във видимата Вселена има важни последствия за теоретичния модел, по който протича еволюцията им. Честотата на сливания на галактики следва да е била много по-голяма през първите няколко милиарда години от съществуването на космическото пространство.
Астрономията е наука, която постоянно изтласква научните хоризонти назад и надалеч във времето и пространството. С появата на по-нови и по-мощни инструменти, астрономите могат да наблюдават обекти, намиращи се много по-далеч в пространството (а следователно и много по-назад във времето). Тези наблюдения постоянно ни показват, че Вселената ни е много по-сложна, огромна и "натъпкана", отколкото предполагаме.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...