8 октомври 2016 г.


В района на Турфанската падина в северозападната част на Китай е открит древен гроб, в който покойникът е положен под саван от коноп (Cannabis). Откритието е дело на група археолози, водени от Хунън Дзян от Университета към Китайската академия на науките. Предположенията са, че растението може би е смятано като важно за прехода на душата на починалия в другия свят - нещо като "водач" за починалия. Изводите си за ритуалното използване на канабиса авторите представят в статия, публикувана в списание Economic Botany.

Установено е, че скелетът е принадлежал на 35-годишен мъж, живял преди 2 500 - 2 800 години. Под главата му е положена възглавница, изработена от върбови клони, а останките му от черепа до таза са били покрити със саван, изплетен от коноп. Останките са намерени в едно от 240-те погребения в района, известен като гробището Дзяи. Според археолозите, в този район е имало пустинен оазис, който някога е ползван като място за почивка на пътуващите с керваните по Пътя на коприната.


Изследователите отбелязват, че в намиращите се наблизо други гробове са открити семена или листа от коноп. Поради фактът, че много от скелетите са покрити с трихоми - нишки от стъблата на канабиса, в които се съдържа тетрахидроканабинол, учените смятат, че тези хора редовно са употребявали марихуана.

За пръв път учените разполагат с доказателство, че растението е използвано и при погребалните ритуали.


Хората, живели преди няколко хилядолетия, са използвали конопа за най-различни нужди в бита. Например, от конопа са плели въжета и са използвали влакната за тъкане на дрехи. От семената на конопа са извличали растително масло, което е ценено заради високите му хранителни качества. Известно е освен това, че конопът е изгарян или е добавян преднамерено в храната, за да се предизвикат еуфорични изживявания.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...