25 октомври 2017 г.


С течение на времето храните ни стават все по-малко хранителни и полезни. Изводът е на биохимици и диетолози.
Американският биохимик Доналд Дейвис извършва сравнителен анализ по стари научни данни и съвременни анализи за съдържанието на хранителни вещества и микроелементи в зеленчуците от реколтите 2009 година и същите от реколтата през 1950 година. Оказва се, че съдържанието на желязо, което подпомага кръвотворната функция в организма ни, е намаляло с 43 %; калцият, необходим за костите и зъбите ни - с 12 %, витамин С - с 15 %, а В2 - с 38 %.

Подобни сравнителни анализи, извършени от британски учени между реколтите от 30-те и 80-те години на ХХ век, също показват, че калция в зеленчуците е с 19 % по-малко, а желязото - с 22 %. Намалява също съдържанието на мед, магнезий и натрий при зеленчуците, а при плодовете - на медта, желязото и калия.

Логично възниква въпросът, дали по-рано са отглеждали плодове и зеленчуци по различен начин, по-различно са ги наторявали? За да се избегнат съмнения в изводите, специалисти от Министерството на селското стопанство в САЩ провеждат експеримент: засаждат на съседни участъци лехи с 14 сорта броколи, предлагани на пазара между 1950 и 2004 година. Оказва се, че в "по-младите" сортове съдържанието на някои минерални вещества съществено е занижено, но пък съцветията (ядивната част на растението) на броколите са станали по-големи. Съдържанието на желязо в броколите спада с 18 %, на цинк - с 28 %, магнезий - с 30 %, сравнено със сортовете, отглеждани в средата на миналия век.

Съвременните сортове зеленчуци и плодове растат и зреят по-бързо, отколкото старите. По-бързо изсмукват чрез коренните си системи водата от почвата и дават по-големи реколти, но не успяват да погълнат от почвата и да синтезират (самостоятелно) в себе си  същите количества полезни и нужни вещества, както това са правели "по-старите" им предци. Доналд Дейвис казва: "Все едно, да вземете половин чаша портокалов сок и да долеете до горе с вода. Сокът ще е два пъти повече, но концентрацията на полезни вещества в него ще е двойно по-малка".

Селекционерите търсят в новите сортове по-бърз растеж и по-издръжливи за съхранение плодове и зеленчуци, както и по-голямата им устойчивост срещу вредители, при транспортирането им и т.н., но обръщат далеч по-малко внимание на полезните вещества в тях. Ярък пример за това са доматите. За да не се натърват по време на транспортирането, производителите ги берат все още зелени. Докато ги пренасят или когато ги складират, ги поставят в контролирана среда, като във въздуха се добавя газът етилен, стимулиращ зреенето им. Но вкусът на доматите и съдържанието на полезни вещества, само страдат от този "трик".

Описаното се отнася не само за зеленчуците и плодовете. В съвременните макаронени изделия също е по-ниско съдържанието на микроелементи, тъй като старите сортове пшеница са заменени от нови, даващи по-големи реколти. Между 60-те години на XIX до 60-те години на ХХ век съдържанието на цинк, желязо и магнезий в пшеницата се запазва на почти еднакви нива. Но след "зелената революция", дала нови, много по-производителни сортове, и трите елемента са с рязко занижени нива. Животните във фермите се хранят също с фуражни култури от съвременни сортове, а това сваля качеството  на месата, млякото и яйцата, казва в заключение американският учен.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...