24 септември 2016 г.


Хиляди години преди да се превърнат в едни от най-предпочитаните домашни любимци, котките са кръстосвали световните океани и морета с древните мореплаватели, включително и с викингите, твърдят учени. Заключенията им са направени на базата на първото широкомащабно изследване на ДНК-то на древните котки, което е показало, че пухкавите четириноги са били опитомени в Близкия Изток и Египет преди 15 000 години. 

Проучването се базира на изследване на генетичен материал от 209 котки, живели преди между 15 000 и 3700 години. Техните останки са открити на повече от 30 места по света, сред които Европа, Близкия Изток и Африка. 

„Не знаем историята на древните котки. Не знаем техния произход, не знаем как се е появил тяхното разпространение“, заяви Ева-Мария Гейгл, генетик от френския институт „Жак Моно“ и един от авторите на проучването пред списание Nature. 


Анализирайки останки на котки от древни египетски гробници, погребални обекти на Кипър и стари викингски селища в Германия, учените са установили, че животните по всяка вероятност са преживели не една, а две вълни на експанзия в ранната си история. Анализирайки митохондриална ДНК – генетична информация, предавана само чрез майката, учените са установили, че първата такава вълна се е разпространявала с ранните земеделски общества, като котките са били използвани за лов на мишки. 

Няколко хиляди години по-късно учените са открили друга митохондриална връзка между котките, произлизащи от Египет и тези от Евразия и Азия. 


„Митохондриално потекло, често срещано при мумиите на египетските котки от края на 4 в. преди Христа до 4 в. след Христа, се открива и при котки в България, Турция и Субсахарска Африка по същото време“, посочва още изданието. Втората „котешка вълна“ е част от покоряването на света от древните мореплаватели – земеделци, моряци и викинги, тъй като по всяка вероятност котките са били взимани на борда, за да се борят с гризачите, застрашаващи запасите от храна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...