20 септември 2016 г.

Уникално дървено ритуално копие, датиращо от около 7000 г. пр.н.е., е открито в Болков, близо до езерото Швидве в Западна Померания, Полша. Това е единственият по рода си артефакт, откриван на територията на Европа.

Копието е открито на почти един метър под повърхността. Формата му напомня на издължено гребло. Според съобщение на Gazeta Wyborcza, добре запазилият се фрагмент от артефакта е с дължина около 40 см в дължина и 10 см в най-широката си част. Изработено е от ясен (Fraxinus). Находката е направена на място, за което е известно, че представлява 9000-годишно светилище.


Копието е уникално не само заради възрастта си. Уникална е също и декорацията по него, представляваща геометрични фигури и зооморфни символи, както и гравирани цели ритуални сцени. Гравираните символи карат учените да предполагат, че копието е използвано в мистериозни религиозни ритуали, практикувани от хората, заселили се край бреговете на езерото през ранния мезолит. След рентгеново изследване на находката са открити различни комбинации от геометрични фигури, както и схематично резбовани човешки и животински фигури.


Според ръководителя на изследователската група, професор Тадеуш Галински от филиала в Шчечин на Института по археология и етнология към Полската Академия на науките, това е много често срещана практика на общностите от мезолита, да украсяват не само ритуалните си предмети, но и всякакъв вид ежедневно използвани в бита инструменти. Археолози са откривали подобни резбовани символи по предмети, изработени от кост, кехлибар, дърво и камък, не само в Болков, но и на много други места из Европа. Гравираните върху предмети сцени са доказателство за богатите и развити системи от религиозни вярвания в тези древни общества.

Основната сцена, гравирана върху дървеното ритуално копие, представлява сцена от ритуал, в който участват хора: един от тях е изобразен с характерна маска, увенчана с еленови рога. Учените смятат, че вероятно това е шаманът на племето. Втората фигура показва гол танцуващ човек. Трета фигура е представена с дълга дреха и в ръката си държи нещо, за което може да се приеме, че е дарове за боговете.


Друг интересен детайл, гравиран върху копието, е селището, където се е разиграла ритуалната сцена. Учените са забелязали още гравирани горски животни и птици. Върху дървото са изрязани и поредица от неустановени символи, за които може да се предположи, че са начин да се "запишат" някакъв вид магии.

Дървена кадилница
Първите следи, че през мезолита край Болков са се извършвали мистериозни ритуали, са открити през 2012 година. По време на предишните археологически сезони е открита дървена кадилница, която е използвана за ритуално прогонване на злите духове около мястото, където са се заселили праисторическите хора. Отделно са открити и останки от набор от парчета дърво, кора, тревисти растения и животински кости, които може да са представлявали жертвата, пренасяна от шамана към божествата. Пред РАР проф. Галнски казва: "Жертвените подношения са израз на вярата на праисторическите хора в свръхестественото и силите на природата. Чрез тях са омилостивявани божествата и духовете. Поднасяни са от името на всички членове на племенната група от човека, играещ ролята на духовен водач на общността".


Мястото, отредено за светилище, представлява кръг с диаметър около 6 метра. Във вътрешността на кръга са открити няколко големи камъка и множество по-малки от сиенит, диорити, гранит, кварцит, пясъчник, гнайс, червен мрамор, и зелен сиенит. Изненада са откритите черен кехлибар и вулканична скала (пемза). Разкопките на мястото вече предизвикват промени в схващанията за развитието на обществата по тези земи, но учените са на мнение, че все още има много тайни за разкриване.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...