16 септември 2016 г.


Перуанците произвеждали индигово сини памучни тъкани много преди появата на пирамидите, сочат данните от ново изследване на екип специалисти.

Този фрагмент от Хуака Приета е на
повече от 5500 години и пази следи от
боядисана с индиго част
В далечното бъдеще археолозите ще приемат за един от най-обичайните атрибути за ХХ и XXI век памучната дреха с два крачола, боядисана в цвят индиго. По археологическа традиция тези „дънки“ ще бъдат сортирани в различни подкатегории като skinny или bootcut и фактът, че такива артефакти ще бъдат откривани по цялата планета в големи количества, ще може да се използва като доказателство за бурната глобализация на търговията и културата през този период.

Бъдещите „дънколози“ също така ще се позовават на любопитен доклад, публикуван вчера в Science Advances, според който хората са боядисвали памучни тъкани с индиго преди 6 000 години.

Това откритие е изненада за учените, които са анализирали осем фрагмента от памучен текстил, намерени в Хуака Приета, място в северната част на Перу, което е било обитавано в периода между преди 14 500 –  4 000 години. Вероятно скъсаните и нарязани парчета са били части от чанти или някакъв друг вид "контейнери".



Памучен фрагмент от Хуака Приета на
възраст между 3500 и 4100 години.
Централната ивица е оцветена в индигово-синьо,
акцентирано с жълти ленти
„Парчетата бяха много, много мръсни“, казва археологът Джефри Сплитстосър, експерт по структура на тъканите и съавтор в изследването. „При някои от мострите можеше да се види синьо, но повечето бяха сиви. Нали знаете, как с времето дънките избеляват? Е, парчетата приличаха на износени дънки на 6 000 години."

Учените са изследвали осемте фрагмента с помощта на високоскоростна течна хроматография. Установили са, че в пет от осемте образци е използвано багрило от индигово растение. Най-старото парче датира отпреди около 6 200 години, най-ранното - отпреди 1 500 години.
Досега най-ранните находки на боядисвани с индиго тъкани бяха от египетската Пета династия и датираха приблизително към 2400 г. пр.н.е.

Учените смятат, че отглеждането на памук е започнало независимо в няколко части на света, в това число в Южна Азия, в Близкия Изток и в Мезоамерика. Северното крайбрежие на Перу обаче се счита за едно от първите места, където са започнали да отглеждат памука като домашна култура. Местният памук, Gossypium barbadense, е известен като Пима и е ключов за хибридите на съвременната памучна индустрия, казва Сплитстосър.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...