15 септември 2018 г.


В продължение на 12 години учени от Университета в Ексетър (Великобритания) наблюдават храненето и здравословното състояние на подрастващи. Целта на изследването е да се отрият основните причини, водещи до напълняване сред младите хора. Наблюдавани са 350 британски ученици, на които всеки шест месеца е замервано теглото.

По-рано се смяташе, че децата започват да трупат килограми най-вече заради употребата на "нездравословна" храна и малкото физически труд и спортуване. Оказва се, че за пълнеенето при подрастващите има далеч по-обективни предпоставки. Всичко опира до това, че в периода на полово съзряване организмът преминава в режим на "пестене на енергия", тоест, започва да изгаря калориите по-бавно, отколкото преди това.

В състояние на покой ни е необходима определена порция енергия, за да поддържаме телесната температура, дишането и другите процеси в организма, които не са свързани с физическа активност. Във възрастта между 5 и 10 години потреблението на енергия се увеличава пропорционално с ръста, за да се задоволяват тези нужди в периода на активен растеж. Но след 10-тата година този механизъм се променя: организмът започва да разходва далеч по-малко енергия.

Изследването на британските учени показва, че петнадесетгодишните тинейджъри  в състояние на покой "харчат" всеки ден по около 4-500 килокалории по-малко, отколкото на 10-годишна възраст. Това е съпоставимо с изяждането на един "Биг Мак", например. Тенденцията се променя отново чак след 16-тата година, когато скоростта на метаболизма отново се увеличава.



Учените предполагат, че забавянето в разходването на енергийните ресурси в периода на полово съзряване има смисъл от еволюционна гледна точка. Механизмът на пестене на енергия е бил нужен, за да оцелява човек в условията на недостатъчно хранителни запаси: за да се поддържат основните функции се разходва по-малко енергия, а основната порция от калории отива за активното израстване на организма. Според изводите на учените, съвременните деца попадат в "капана" на този процес, тъй като вече не е налице факторът "малко храна".

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...