9 август 2021 г.

В град Пиза, в централна Италия, се намира един от най-посещаването в света туристически обекти. Защото, да отидеш до Пиза и да не видиш наклонената кула, е като да идеш в Рим и да не видиш Папата.

Строежът на основите на кулата започва на 9 август 1173 година. Предназначението на бъдещия грандиозен строеж е, да се превърне в камбанария за катедралата “Санта Мария Асунта”. Плановете са кулата да се извисява до височина 98 метра – 10 етажа с колонади и балкони, увенчани от звънарна и покривна конструкция.


Строителството започва майсторът Бонано Пизано. След 5 години на градеж става видимо отклонението от вертикала. Въпреки че са построени едва първият етаж и два от етажите с колонади, кулата видимо се е наклонила. Оказва се, че проектирането ѝ е изцяло грешно. Комбинацията от зле изчислен фундамент, заедно с подпочвените води, които го подкопават, довеждат до накланянето на цялата конструкция. Градежът спира, а майстор Бонано Пизано напуска града.






Работата по строежа е възстановена отново почти половин век по-късно. И после отново е преустановена за дълъг период от време. Строежът приключва едва през 1360 година – почти два века след полагането на основите. Вместо първоначалната височина от 98 метра, кулата е издигната до 56. В основата ѝ диаметърът е 15,5 метра. Общото тегло на конструкцията се оценява на 14 453 тона. Преди да бъдат мерки за реставрация и укрепване на съоръжението, отклонението му от вертикала достига 5 градуса. След намесата на екип от архитекти и предприетите мерки, наклонът е намален и днес той е около 3,5 градуса.

Според легендата, Галилео Галилей извършвал експерименти по изучаване падането на телата от камбанарията на кулата. Дали това е така, все още се спори. В книгата на ученика и личен секретар на учения, Винченцо Вивиани е описана сцена, в която Галилей поканил други преподаватели и извършил опита с пускането от кулата на тела с различна маса. Но в записките и трудовете на самия Галилей подобна случка не се споменава.

На върха на кулата в Пиза са монтирани седем камбани, всяка от които е прецизно настроена на седемте основни тона. По цял свят е прието, че камбаните на наклонената кула в Пиза са най-мелодичните музикални инструменти в своя “клас”.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...