3 август 2016 г.


От тази сряда, 2 август 2016 година, жителите на град Цинхуандао в провинция Хъбей, Североизточен вече разполагат с нов вид градски транспорт. По улиците на града се движи в рамките на тестови пътувания нов концептуален пътнически автобус - Transit Elevated Bus (TEB-1). Основната задача на новото транспортно средство е да намали натоварването по пътните артерии в големите градове и да може да поеме увеличеният пътникопоток.


Автобусът се движи по релсов път. Изпълнен е под формата на П-образна конструкция. Салонът за пътниците се намира на височина над два метра над пътното платно. Първият тестов екземпляр е дълъг 22 метра и широк 7,8 метра. Висок е 4,8 метра.

Автомобилите с височина до 2 метра могат да преминават спокойно в две ленти под дъното на автобуса.


В салона на концептуалния автобус могат да се транспортират до 300 души, като за 55 от тях са предвидени седящи места. Разработчиците отбелязват, че за новото транспортно средство не е необходимо да се отделя специална лента от платното, а освен това самият автобус не създава предпоставки за задръствания, нито пък е ограничен от такива.


Другото му голямо преимущество е, че се задвижва от електродвигатели и не замърсява околната среда. Властите в Китай са убедени, че новото превозно средство ще се окаже подходящо решение на транспортните проблеми в мегаполисите на страната.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...