25 август 2017 г.


Екип изследователи от Университета в Аделаида твърди, че е намерил обяснение на една от големите загадки на Британия – кръговете, изградено от изправени каменни блокове. Според учените, няма никакво съмнение, че каменните кръгове са създавани строго спрямо движението на Слънцето и Луната преди 5000 години.

В статия за списание Journal of Archaeological Science: Reports  учените описват иновативни 2D и 3D методи, които са използвали за да проведат количествени анализи на моделите, по които са изградени каменните кръгове. Проектът се ръководи от д-р Гейл Хигинботъм от Университета в Аделаида, която е преподавател и в Австралийския национален университет.

В статията си изследователите подчертават, че до този момент никой не е опитвал да докаже статистически, че поне един каменен кръг е бил създаден в съответствие с астрономични явления. Досега учените само хипотетично излагат идеята, че каменните блокове са издигани, за да служат като “обсерватории”, но конкретни изследвания и доказателства, които да потвърждават тази теория, няма.

Мегалитния комплекс Каланиш на остров Луис, Шотландия
Учените от Аделаида се фокусират върху проучвания на някои от най-древните каменни кръгове, издигнати в Шотландия. Конкретно разглеждат древния култов комплекс Каланиш на остров Луис и мегалитите на Стенс на остров Майнланд от архипелага Оркни. И двата мегалитни комплекса са с по около 500 години по-стари от прочутия Стоунхендж.
Екипът установява много интересни закономерности, за които Гейл Хигинботъм  казва: “Например, половината от монументите са изградени на терени, при които северният хоризонт е сравнително по-високо и по-близо от южния и в деня на лятното слънцестоене Слънцето изгрява над най-високия връх, разположен на север. При другата половина, по-високо и по-близо е южният хоризонт и в деня на зимното слънцестоене Слънцето се издига над най-високата точка на южния хоризонт. Хората, построили тези монументи, са издигнали много прецизно каменните блокове, така че природните дадености на ландшафта да са във връзка с наблюдаваните от тях астрономични явления. Вложили са много усилия и труд, за да го направят. Това ни показва и колко силна е била връзката им със заобикалящата ги среда, както и колко важна е била ролята на монументите за тяхната култура и за културното им оцеляване като цяло”.

Проучванията на екипа са част от проекта, документиращ и проучващ мегалитните комплекси в западната част на Шотландия. По време на анализите си учените са установили, че каменните кръгове са издигани по начин, който пресъздава много точно движенията на Слънцето и Луната през различните периоди и съобразно техните цикли.

Мегалитите на Стенс на остров Майнланд от архипелага Оркни
2000 години по-късно жителите на Шотландия са създали по-скромни монументи, но и те са били изградени съобразно астрономическите им наблюдения. Проучените каменни кръгове показват, че са съобразени не само с движението на Луната и Слънцето, но и с конкретните ландшафтни особености и хоризонта. Така се създава цял комплекс – нещо като астро-театрална сцена, построена и аранжирана от създателите ѝ съобразно техните познания и наблюдения.

Публикацията на д-р Гейл Хигинботъм  и екипът ѝ потвърждава тезата, че праисторическите жители на Британия са създавали връзка между Земята и небето чрез техните изправени каменни колони и тази практика е просъществувала за период от повече от 2000 години. Нещо повече, хората, създали мегалитните комплекси, са подбирали терените за изграждането им така, че движенията на Слънцето и Луната да бъдат в най-пълен синхрон с пейзажа. Били са в състояние да отбележат специалния момент, в който Луната изгрява в най-северната точка над хоризонта – явление, което се случва веднъж на всеки 18,6 години.

Грей Уедърс - двойка каменни кръгове в Дартмур
На Британските острови са известни около 1000 каменни кръга. Нови находки в наши дни са рядкост – повечето каменни кръгове са известни от толкова дълго време, че хората не помнят кога точно са открити, или са били изследвани още през Викторианската епоха. Въпреки това, на 11 май 2015 година се появи съобщение, че геофизични изследвания на открит през 2007 година каменен кръг край Дартмур, Южна Англия, показват, че някога каменните блокове в него са били подредени изправени в “свещен кръг”, а в близките околности е имало още седем “хенджа”.
Това е първият новооткрит за последните 100 години кръг, и учените са доволни, че имат щастието да участват в проучването му.

Каменният кръг, открит през 2007 година в Дартмур
Каменният кръг в Дартмур е открит случайно, докато работници извършват контролирано изгаряне за прочистване на терена. Радивъглеродното датиране на почвата под камъните показва, че те са паднали преди около 4000 години. Изследователите са категорични, че преди да полегнат, каменните блокове са били изправени, защото в основите им са открити материали, използвани при укрепването им по време на изграждането на кръга.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...