27 август 2016 г.

Надписът от каменната стела
Последните няколко месеца италиански учени са посветили на разчитане на древен текст, датиращ отпреди около 2500 години. Текстът е открит в останките на етруски храм. Според специалистите, в написаното са открили името на неизвестна до момента етруска богиня.

В надписа се чете името на божеството Уни (или Юни, в латинска транскрипция - Uni), за което археолозите изказват хипотезата, че е била покровителка на култа на плодородието.

Каменната стела, върху която е изсечен надписът
Откритият текст е най-дългият етруски надпис, откриван до момента. Изсечен е върху 225-килограмова каменна плоча, останала погребана под храма в Poggio Colla – древно и ключово поселение на етруските.

Етруските, живели в северната част на съвременна Италия в периода между 800 и 400 г. пр.н.е., са основали множество от градовете, превърнали се в основни центрове във времената на Римската република и Римската империя. За съжаление, много малко са надписите на етруски език, с които науката разполага. Поради тази причина малко се знае и за системата им от религиозни вярвания.

Грегъри Уорън проучва стелата
И пак поради същата причина, новооткритата стела представлява по думите на Грегъри Уорън “едно от най-важните открития за етруските през последните десетилетия”. Върху камъкът е изсечен надпис, който може да хвърли светлина относно езиката на тази древна цивилизация и за религиозните схващания.

Сред другите артефакти, открити в руините на светилището в Poggio Colla са керамични фигурки, представящи сцена на раждане. Това кара специалистите да изказват предположения, че храмът е свързан с култа на плодородието. Уорън и колегите му освен това са на мнение, че в надписа на стелата са изсечени и още имена на божества, на които е посветено светилището. От това следва и хипотезата им, че Уни може да е върховното божество на целия култ.

Сцена от гърба на етруско огледало, на която е представена Уни,
кърмеща възрастния Херкулес, превръщайки го в безсмъртен
Надписът е от 120 различни символа. С това каменната стела е помогнала на археолозите да получат много ценна информация за етруския език и граматиката му. Но през изминалите две и половина хилядолетия, през които стелата е останала под повърхността, доста от символите в надписа почти са се заличили. Това усложнява разчитането и се налага учените през последните няколко месеца много внимателно да се опитат да възстановят изличените символи. Използвани са всякакви съвременни методи, в това число фотометрични и лазерни, чрез които е постигнат напредък в разчитането на надписа.

Според Уорън, откритието “не само ще даде безценна информация за религиозните практики на жителите на Poggio Colla, но ще е от изключителна важност за разбирането на концепциите и ритуалите на етруските. Надяваме се, че така ще научим още за техния език и писменост”.

Артистична възстановка на етруски храм във Вулци


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...