25 юли 2018 г.


Няма никаква полза от антиоксидантите, а дори напротив, те може да навредят. Предупреждението е на изследователите Пиетро Геци  от Медицинския колеж “Брайтън” в Съсекс (Великобритания) и Харалд Шмидт от Университета в Маастрихт (Холандия). Двамата са анализирали резултати от много изследвания и излагат заключенията си в статия за British Journal of Pharmacology.

Учените са проверили, доколко близки до истината са разпространяваните твърдения, че антиоксидантите, защитавайки организма от свободните радикали и окислителния стрес, допринасят за профилактиката на различни заболявания и забавят стареенето. Известно е, че натрупването в клетките в големи концентрации на активни форми на кислорода (АФК) е свързано със сърдечно-съдовите заболявания, раковите заболявания и диабета. Поради тази причина, милиарди хора по цял свят през последните години активно вземат “антиоксидантни добавки”.

Авторите на статията правят оценка на резултатите на множество от т.нар. “клинични тестове с произволен избор” и установяват, че биодобавките с антиоксиданти не оказват положително влияние на организма. Нещо повече – вероятността да навредят е много голяма, защото кислородните радикали играят важна роля в имунните реакции, синтеза на хормони и отмирането на дефектните клетки. По думите на учените, АФК може да са опасни само при определена част от пациентите, които се нуждаят от специфични лекарствени препарати, насочени към блокиране на конкретни механизми, водещи до образуването на активни форми на кислорода.



При клинични тестове с произволен избор, участниците на случаен принцип се разделят на две групи, едната от които получава плацебо, а другата – лекарствения препарат, чиято ефективност трябва да бъде проверена.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...