22 юли 2016 г.

Изследване, извършено от медици от университета в Отаго, Нова Зеландия, показва, че употребата на алкохол е пряк фактор, водещ до развитието на ракови заболявания. Изследването е публикувано в списание Addiction.
Към онкологичните заболявания, за които пряк виновник е употребата на алкохол, са причислени рак на устната кухина, рак на гръкляна, хранопровода, черния дроб, дебелото черво и млечните жлези.

Според данните, получени от учените, алкохолът е причината за 5,8 процента от смъртните случаи (общият брой е около половин милион) от ракови заболявания през 2012 година в световен мащаб. Най-големи са рисковете при хората, злоупотребяващи с алкохолни напитки, но дори и малките дози и умереното пиене на алкохол, също не може да се смята за безопасно, подчертават авторите на изследването.

Учените не са открили пряка, неопровержима връзка между умерената употреба на алкохол и превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Медиците са достигнали до тези изводи след метаанализ на данни от последните десет години, събрани от големи американски и международни организации, занимаващи се с профилактика и борба с онкологичните заболявания.

По-рано същият екип медици свърза употребата на алкохол даже в малки количества с високата смъртност от ракови заболявания в групата на най-възрастните хора.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...