23 май 2020 г.


Френският адмирал Клод д’Анебо знае, че кариерата му ще приключи един ден. Бившият главен съветник на френския крал Фарнсоа I губи влиянието си, когато на трона се качва Анри II. Адмиралът се запитал какво да стори, за да се сдобие с благоразположението на новия крал. Хрумнало му да поднесе на Анри II ценен подарък – разкошна карта на света.

Адмиралът наема Пиер Десельо, един от най-добрите картографи на времето си. Десельо събира екип художници и създават илюстрирана и снабдена с много коментари карта, на която изобилства от географски обекти – както реални, така и измислени.

“Това е една от най-красивите карти, достигнали до наши дни от времето на Ренесанса”, казва Чет Ван Дузър, историк по картография от Университета в Мисисипи. Изрисувана върху няколко листа пергамент – размерът ѝ е около 1,5 на 2 метра.



В новата книга на Ван Дузър “Свят за краля”, картата е показана в оригиналните си цветове и в точния размер. Отпечатана е на 42 отделни страници. Докато изследва картата Ван Дузър открива, че голямата част от описанията Десельо е заимствал от две книги – “География на Клавдий Птолемей” от 1522 година и събрани исторически записки, сред авторите на които личат имената на Марко Поло и Христофор Колумб.

Едва ли ще научим някога, дали кралят е харесал необичайния подарък. Съдейки по това, че д’Анебо малко преди смъртта си през 1552 година се сдобива с желаното благоразположение от страна на Анри II, то подходът му най-вероятно е имал успех.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...