26 юни 2017 г.

Към настоящият момент за най-голям по обем действащ вулкан на Земята се смята Мауна Лоа, намиращ се на територията на американския щат Хаваи в Тихия океан. Това активно “чудовище” е с обем от приблизително 75 000 кубични километра. Точно заради огромните си размери вулканът носи това име – Мауна Лоа в превод от хавайски означава “дългите планини”.

Обикновено изригванията на вулкана не представляват опасност за хората, но си има и изключения. Например, през 1984 година обемът на изхвърлената от вулкана лава в продължение на три седмици се оказва такова, каквото един от най-активните вулкани – Килауеа, изхвърля за три години. Освен това, изригващата при този случай лава се движи с много висока скорост.

Документална снимка на изригването на Мауна Лоа през 1984 година
Две други изригвания на Мауна Лоа довеждат до разрушаването на села, намиращи се в близост до вулкана. Едното от тях се нарежда сред най-мащабните. Случва се през 1950 година, когато вследствие на мощните изхвърляния на лава и прах е унищожено градчето Хоакин Мока.


Много градове и села в района около Мауна Лоа са построени върху изстиналите потоци лава, изхвърлени от чудовището през последните 200 години. Никой не изключва възможността, че следващите му изригвания няма да доведат до унищожаването на населени пунктове.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...