30 юни 2016 г.


Спяща бяла акула за пръв път е заснета на видео. Изследователи са заснели голямата женската риба в акваторията на остров Гуадалупе.

Видео е заснето в рамките на програмата Shark Week на канал Discovery. Експертите подчертават, че по-рано никой не е успявал да улови бяла акула в момент, когато тя спи. Хищникът не спира да плува и докато спи – спре ли, водата също спира да преминава през хрилете ѝ и тя не може да диша. Средната скорост, с която акулата плува докато спи, е около 23 километра в час. Sciencealert отбелязва, че съществуват няколко вида акули, които могат да спят, без да се движат, но белите акули не са сред тях.

Бялата или голямата бяла акула, акулата – човекоядец, или кархародон (лат. Carcharodon carcharias) се среща в повърхностните крайбрежни и открити води във всички океани на Земята (освен в Северния ледовит). Тя е една от най-големите хищни риби на планетата. По-едрите мъжки акули достигат дължина до 4,6−4,8 метра, макар че се  срещат и екземпляри по над 5 метра. Средно белите акули живеят около 27 години.

Белите акули се числят сред застрашените от изчезване видове: по данни към 2010 година на Земята е имало около 3500 екземпляра. В момента са под закрила на закона във водите на ЮАР, Намибия, Израел, Малта, Австралия и няколкото от щатите в САЩ.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...