20 юни 2017 г.

Ново изследване е установило лесен и ефективен начин за запомняне на информация. Оказва се, че за да се получи качествено запомняне, е достатъчно четири часа след получаване на новите данни, човек да отдели време за спортуване.

В експеримента на учени от Холандия са участвали 72-ма доброволци. В продължение на около 40 минути е трябвало да запомнят предмети, показани им на снимки. След това участниците са разделени на три групи. Първата е изпратена в залата за тренировки веднага, втората – четири часа по-късно, третата изобщо не е подлагана на физически занимания.

В залата за тренировки участниците 35 минути прекарват на велотренажор при натоварване до 80% от максималната честота на сърдечния им ритъм. След 48 часа участниците повтарят теста, за да се оцени какво са запомнили. По време на втория тест мозъчната им активност е проследявана с помощта на ядрено-магнитна томография.

Групата, която 4 часа след усвояване на данните е изпратена да тренира, показва много по-добри резултати в запомнянето, отколкото участниците в другите две групи. Учените са установили, че при тях активността в хипокампуса на мозъка се запазва и по-продължително време.

Защо се получава този ефект, все още не е ясно. Специалистите тепърва ще търсят обяснение за него, но е очевидно, че продуктивността на усвояване на информация и по-дългото ѝ съхраняване в паметта може да се повиши чрез спортни занимания.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...