14 юни 2021 г.

Вероятно съвсем малко са хората, на които тази култова снимка е непозната. Забавното е, че с течение на времето черно-бялото фото на бореца със “света на капитала” се е превърнало в символ – днес изображението на Че Гевара с баретата със звезда може да се види на постери, фланелки, чаши, значки и на маса други сувенири.

Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна е роден на 14 юни 1928 година в Росарио, Аржентина. Загива на 9 октомври 1967 година в Ла Игера, Боливия, след като воденият от него партизански отряд е обкръжен и унищожен. Прякорът Че, който сам залепя за името си, служи, за да подчертае аржентинският си произход (в Аржентина междуметието "че" е разпространено обръщение). Спечелилият си славата на световен борец за равноправие Че Гевара е сред най-разпознаваемите лица по планетата. И известността си дължи до голяма степен на една снимка.

А всичко това започва преди 59 години, когато фотографът Алберто Корда прави най-забележителната си портретна снимка.


На 5 март 1960 година Алберто Корда (истинското му име е Алберто Диас Гутиерес), репортер на кубинския ежедневник Revolución, по поръчение на редакцията на вестника отива на траурен митинг. Митингът се провежда в памет на жертвите на терористичен акт, извършен ден по-рано. В пристанището на Хавана се взривява търговският кораб La Coubre, в резултат на което загиват 100 души.



Сред събралите се фотографът забелязва команданте Ернесто Че Гевара. Той стои мълчалив на задния ред на сцената. Пред митинга говори Фидел Кастро, наоколо са се разположили известни политици и общественици, а Че Гевара на практика остава скрит за публиката. В един момент обаче революционерът пристъпва напред и Корда успява да натисне три пъти копчето на фотоапарата. В кадър попадат и други хора, както и една палма.
По-късно фотографът нарича тази серия снимки Guerrillero Heroico (“Героичният партизанин”), а всичко “излишно” изрязва, като на снимката остава само портрета на команданте.

На следващия ден излиза поредния брой на Revolución с репортаж за траурния митинг, но снимката с Че Гевара не е поместена. Редакторът просто отхвърля тези кадри, предпочитайки да използва кадър с Фидел Кастро.


7 години самота и шеметен триумф
Самият фотограф обаче счел снимките за добри и ги разпечатал. “Героичният партизанин” закачил на стената у дома си, където снимката останала да “отлежава” следващите 7 години.

През есента на 1967 година на гости на Корда пристига Джан-Джакомо Фелтринели – италиански издател, който – между другото – пръв публикува и романът на Борис Пастернак “Доктор Живаго”. Фелтринели вижда снимката и Корда му прави няколко копия за спомен, разбира се, без да вземе и песо в замяна.

Същата есен Че Гевара е убит. Предприемчивият Фелтринели веднага пуска постери, за които използва подарените му снимки. За италианските студенти плакатите с “Героичния партизанин” стават символ на борбата за свобода. Младежите излизат по улиците на Милано с плакати с образа на революционера и скандират “Че е жив!” По-късно същата идея е възприета в много други страни, а хипитата и до днес носят вещи със символичния портрет на Че Гевара.



Забогатяват всички, освен автора
Фелтринели печели много добре от постерите, но самият Алберто Корда не получава никакви пари за снимките си. Виновен за това се оказва Фидел Кастро, който не признава Бернската конвенция за защита на литературните и художествените произведения, поради което на гражданите на Куба не се признават никакви авторски права.

От успеха на снимката са се възползвали хиляди фирми по света. Снимките са печатани на календари, значки, часовници, използвани са и в рекламни кампании – например производителите на Mercedes имат реклама, в която звездата на баретата на Че е заменена с фирменият знак на немските автомобили. Но Алберто Корда не е съдил никого и никога не е искал пари. Освен в един случай – руската търговска марка Smirnoff. Фотографът се възмутил от това, че портретът на Че е отпечатан на етикетите на водка, което “накърнявало репутацията на команданте”. Корда получава от Smirnoff 50 000 долара, които веднага дарява на кубинското здравно министерство. Както казва самият Корда: “Ако Че беше жив, щеше да постъпи по същия начин”.

Създателят на световно известната снимка умира в нищета, но от използването на “Героичния партизанин” вече много компании са заработили милиони. Сега правата върху снимките на Корда са притежание на американската Fashion Victim (“Жертва на модата”), която ги откупува от наследниците на фотографа. По думи на компанията, те са готови да съдят всеки, който дръзне да продава снимките, без тяхно съгласие.



Все пак името на Алберто Корда не остава неизвестно за историята. В младежките си години наричал себе си “създател на модната фотография в Куба” и се забавлявал, като правел предимно снимки на млади момичета, мечтаещи за кариера на модели. След Кубинската революция обаче Корда минава на качествено ново поприще - започва да създава точни психологични портрети само с натискането на копчето на фотоапарата си. След края на революцията Корда десет години е личен фотограф на Фидел Кастро.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...