7 юни 2016 г.

Китай съобщава за намеренията си да изведе в орбита космически телескоп, който ще е с по-големи възможности от прочутия “Хъбъл”.

За проекта по създаването на най-мощния космически телескоп става известно от думите на академик Гу Идун от Китайската академия на науките. В интервю за вестник “Жънмин жибао” той казва, че телескопът ще бъде част от нова космическа станция, която Китай ще изпрати в орбита през 2020 година.

Диаметърът на главното огледало на телескопа ще е 2 метра, а резолюцията му на практика ще е сходна с тази на “Хъбъл”, но ъгълът, който ще може да “наблюдава” е почти 300 пъти по-голям, отколкото са възможностите на американския му “колега”.

През следващите пет години Китай планира да разработи и изведе пет нови научни спътника, като задачите им ще са да помогнат в изследването на Слънцето, космическия климат, кръговрата на водата на Земята и проучвания на черните дупки.
Изследванията не се ограничават само с това: Китайската академия на науките се подготвя с плана за развитие на научните спътници за периода на 14-тата петилетка (2021−2025 година).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...