27 юни 2016 г.


При разкопки в Помпей археолози са открили скелетите на четирима души, загинали по време на изригването на вулкана Везувий. Намерена е още древна гробница и златни накити.

Древният римски град Помпей се намирал недалеч от днешния Неапол. В резултат на мощно изригване на вулкана Везувий на 24 август 79 година, градът, заедно с намиращите се наблизо Херкулан и Стабий, биват погребани под шестметров слой от вулканична прах и лава. В наши дни Помпей е град-музей под открито небе, един от обектите на Световното наследство в списъка на ЮНЕСКО.


Изследователски работи се провеждат на мястото от 1748 година. До момента обаче все още 20% от територията на древния град остава неизследвана. През миналата година италиански археолози, изучавайки район в края на Помпей, са открили погребение на жена, датиращо от IV век пр. н.е. През май 2016 година разкопките продължават и вече са налице нови открития, за които съобщава Археологическото управление на Помпей.


Учените са намерили руините на два магазина. В един от тях е имало и работилница, за която се предполага, че е изработвала предмети от бронз. Предположенията си учените правят на база откритата добре запазена пещ.

Във вторият от древните магазини археолозите се натъкват на кладенец, от който вероятно са добивани строителни материали.


По време на разкопките е намерена и още едно древно погребение. Под слоевете пепел хилядолетия е останала заровена гробница, отнасяща се към IV век пр.н.е. В нея освен останките на мъж, са намерени и няколко съда. А в задната пристройка към руините на единия от магазините ас открити нови жертви от изригването на Везувий: останките на четирима младежи (едната жертва е била момиче в ранния пубертет). Младите жители на Помпей не са успели да напуснат града и са потърсили убежище в магазин в неговите крайни квартали. Там са настигнати от пирокластичния взрив и костите ми векове са лежали под затрупалите ги тонове вулканична пепел.


Сред другите по-интересни находки са три златни монети, датирани от 74-78 година и украшение за медальон, изработено от златно фолио.


Археолозите обаче са били изпреварени в миналото от мародери. Не е ясно кога осквернителите на това място са разкопали руините на магазина и са разхвърлили костите на жертвите от изригването на Везувий по цялото вътрешно пространство. Вероятно това се е случило преди векове, предполагат учените.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...