6 май 2016 г.

Частта в Южна Калифорния на огромния разлом Сан Андреас е все по-близо до катастрофално разкъсване. Томас Джордан, директор на Южнокалифорнийския център по сеизмология (SCEC) започва изказването си пред Националната конференция по сеизмология, провеждаща се в Лонг Бийч, с думите, че “пружините на системата Сан Андреас са много, много здраво натегнати. По-специално южната част на разлома изглежда “заредена и готова да се задейства”.

Въз основа на движението на тектоничните плочи в региона, посредством земетресенията трябва да се освобождава енергията, която се натрупва от придвижването с около 4,9 метра на столетие на двете тектонични плочи, срещащи се на това място от земната кора. В статия на Los Angeles Times, се отбелязва, че през последния век това не се е случвало и следователно от 100 години насам се натрупва напрежение, което все някога трябва да бъде освободено.

За последен път разломът се е “късал” през 1857 година. След земетресение с магнитуд от 7,9 степен по скалата на Рихтер, продължило цели три минути, повърхността в региона се пропупква на протежение от цели 360 километра в южната част на Сан Андреас. В региона постоянно има слаби земни трусове, но големи площи от разлома изобщо не са помръдвали от десетки години. В един участък, близо до Солтън Сий (Соленото езеро) не са регистрирани сериозни сеизмични събития от XVII век насам.

През 1906 година земен трус в района на Сан Франциско с магнитуд от 7,8 степен по скалата на Рихтер става причина за смъртта на над 3000 души. Земетресението е едно от най-мощните за целия ХХ век. По време на труса е освободена голяма част от натрупаната енергия в северната част на разлома, докато в южната част на Сан Андреас нищо с подобни мащаби не се е случвало.

Добрата новина е, че Лос Анджелис не се намира директно върху разломната линия на Сан Андреас. И все пак, мегаполисът с население от над 3,9 милиона души, се намира само на 48 километра от него и при евентуален силен трус ще бъде пряко засегнат. За съжаление, никой все още не е в състояние да предскаже кога точно ще се случи “Голямото друсане”.

Засега се знае, че няма никакви предварителни белези, по които със 100% сигурност да се съди, че предстои катастрофално земетресение. Най-доброто, което могат да направят учените е да очертаят вероятните региони, в които то може да се случи; освен това, съдейки по натрупания опит от наблюденията, може да се предвиди, че ако е изминало значително време от последното мощно земетресение, то и предстоящият да се случи трус би следвало да се очаква да е от “мощните”.

При всички случаи, не само разломът Сан Андреас притеснява сеизмолозите. Разломните системи са сложни структури, които са взаимно свързани, затова и катаклизъм в една от тях може да повлияе върху свързаните с нея.
Например, под Калифорния лежи и разлома Сан Хакинто. Той е относително малък, но съществуват доказателства, че разкъсване при него в миналото е провокирало по-големият му компаньон също да “се скъса”. Подобни “двойно разломни” земетресения не е задължително да са по-мощни от единичните разкъсвания, но показват, как малките земни трусове може да предизвикат по-силни и мащабни.

Ако нещо “предизвика” Сан Андреас да се размърда, предизвиквайки трус с магнитуд от 7,5 степен по скалата на Рихтер, това ще доведе до мигновеното освобождаване на енергия, еквивалентна на енергията, освободена от 1000 атомни бомби подобни на тази, хвърлена над Хирошима. Плашещото е, че нещата могат да бъдат и по-лоши: през 2010 година от SCEC са разработили компютърен модел земен трус от 8,0 степен по скалата на Рихтер. Според симулацията такова земетресение в района много силно ще удари целия басейн на Лос Анджелис и с много голяма степен на вероятност ще доведе до човешки жертви и материални щети за милиарди долари.

Томас Джордан отбелязва, че единствено вярното поведение в случая е “затягане на гайките”: ако инфраструктурата на Калифорния не се изгражда и ремонтира така, че да понесе трус от 8,0 степен по скалата на Рихтер, при един бъдещ мощен трус жертвите може да са хиляди, а градът да се окаже “неподходящо място за живот в продължение на месеци след това”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...