25 май 2017 г.

Антични магически заклинания за любов, подчинение и секс: звучи като кратко описание на сценарий от епизод на “Игри на тронове”, но всъщност представляват част от нещата, наскоро разчетени върху египетски папируси, написани преди около 1700 години.

Едно от заклинанията призовава божествата “да изпепелят сърцето” на жена, докато тя не се подчини на любовните пориви на човека, който го произнася. Друго заклинание пък е насочено срещу мъж, който с помощта на магическите думи трябва да попадне под волята на заклинателя и да изпълнява всички негови заповеди. Така накратко описва дешифрираните от него текстове от древните папируси Франко Малтомини от Универистета в Удине в статия за Live Science.

Двете заклинания не са били пряко насочени срещу конкретен човек. Те по-скоро са нещо като “типови заклинания”, написани по такъв начин, че желаещият да ги използва, следва само да впише името на потенциалната си жертва.

Учените са датирали папирусите от III век. Имената на античните автори на заклинанията обаче са неизвестни. Записани са на древногръцки - език, който широко се е използвал в Египет по това време.

Преди повече от век археолозите Бърнард Гренфел и Артър Хънт откриват край историческия град Оксиринх в Египет голям брой папируси. През последните повече от 100 години учените постепенно разчитат някои от папирусите. Много от тях са собственост на Egypt Exploration Society и се съхраняват и изучават в Университета в Оксфорд, Великобритания.

Франко Малтомини е част от по-голям екип от учени и доброволци от различни институции и организации, които се занимават с анализа и разчитането на текстове от папирусите. Предстои издаването на нов том от поредицата “Папирусите от Оксиринх”, в който ще са включени и новоразчетените магически заклинания и текстове по медицина.

Разчетената любовна магия “ангажира” няколко гностични божества. (Гностицизма е религиозно движение, в което са вплетени много елементи на християнството). Предписанието, записано върху папируса казва, че заклинателят трябва да извърши поредица от ритуални приношения на (имената на божествата не са се запазили; папирусът е повреден) и след това да изпише заклинанието на стената на банята си, което Малтомини е разчел по следния начин:
“Заклевам ви, земя и води, в името на демона, който обитава в теб и (заклевам) стените на тази баня, така както вие се стопляте от огъня и пламъка, така да изгорите и нея (името на жената), която (името на майката на жената) породи от отвора си, докато тя не дойде при мен…”

След това се произнасят няколко имена на божества и няколко магически думи. Заклинанието продължава с: “Свети имена, разпалете по този начин сърцето ѝ и нека то да гори…” докато ТЯ не се влюби в човека, произнасящ магическото заклинание.

Текстът на другата разчетена магия призовава онзи, който ще я ползва, да изпише върху медна плочка поредица от магически думи. Част от разчетената магия, която трябва да бъде гравирана върху медта, гласи: "подчинен на мен да е (името на мъжа, за когото е предназначена магията) човекът, когото (името на майката на мъжа) роди…” и след това “амулета” да бъде тайно вграден в нещо, което мъжът носи, например – в подметката на сандала му.

Ако магията подейства, тя би следвало да подчини мъжа, спрямо когото е приложена, така че той да се окаже подвластен на всички желания и заповеди на заклинателя, пише в древния папирус.

На гърба на същия папирус са записани рецепти за използването на изпражнения от различни животни при лечението на широк спектър от болести и неразположения – от главоболие, та до проказа. Някои от рецептите пък твърдят, че “подпомагат и насърчават удоволствието”. В частност, в една от рецептите се описва комбинация от мед и изпражнения на блатна птица, чието приемане – според древния текст – гарантира “удължено удоволствие”.

През април 2015 година бяха разчетени други от папирусите от Оксиринх. В тях също се намираха медицински записки и дори рецепти срещу махмурлук.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...