23 ноември 2019 г.


Канадски учени опровергават разпространеното твърдение, че отказът от употреба на сол е полезно за здравословното състояние на организма. Те са установили, че набиращата популярност диета без консумация на сол може да доведе до развиването на сърдечно-съдови заболявания точно толкова често, колкото и солената храна.

Мащабно международно изследване, проведено под ръководството на специалисти от университета “Макмастър” в Хамилтън, Канада, показва, че диетата с ниско съдържание на сол е необходимо да се спазва изключително само от хора с хипертония или такива, които злоупотребяват с консумацията на солени продукти. При всички други случаи безсолната диета, напротив, нанася щети на здравословното състояние.

Учените са проучили диетите и начина на живот, както и резултатите от кръвни тестове на над 130 000 души от 49 държави по света. Специалистите са си поставили за цел да изяснят, дали съществува взаимовръзка между употребата на натриев хлорид и сърдечните заболявания, както и да оценят рисковете за инсулти. Оказва се, че пониженото съдържание на сол в храната е свързано с голям брой сърдечно-съдови заболявания.

“Низките нива на натриев хлорид наистина понижават кръвното налягане, но този ефект е съвсем незначителен, ако се сравнява със средните нива на консумация на сол. В същото време, пълният отказ от консумация на сол е свързано с промяна на хормоналния фон, което може да анулира минималното предимство от пониженото кръвно налягане”, отбелязва Андрю Мент, водещ автор в изследването.



Учените съветват здравите хора да консумират умерено солена храна. Дневната доза натриев хлорид трябва да е около 3 грама. В противен случай, без значение дали човек страда от хипертония или не, се повишават рисковете от развиване на сърдечно-съдови заболявания. Изследването показва, че употребата на по-малко от 2 грама сол на ден пряко е свързано с увеличени рискове от инфаркти и инсулти.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...