21 май 2016 г.

По време на изкопни работи за нова линия на метрото в Рим, строителите попадат на останките от древни казарми. Археолозите са разкрили 39 помещения и свързващия ги коридор от постройката, за която се предполага, че датира от II век, когато начело на Римската империя е император Адриан.

Находката е толкова впечатляваща, че властите в Рим имат намерение да създадат първата “археологична метро станция”, която ще се обслужва от третата линия на метрото във Вечния град, пише ВВС.

Строителството на новата станция ще продължи паралелно с провеждането на археологическите разкопки. Руините заемат площ от около 900 квадратни метра. На 9 метра под повърхността учените предполагат, че са попаднали на казарма, давала подслон на някогашната преторианска гвардия на император Адриан.

В помещенията на предполагаемите антични казарми са открити останките на 13 човека. Освен това са намерени бронзови украшения и римски монети. Стените на помещенията са украсени с фрески, а подовете – с мозайки.

Находката е направена край Амба Арадам в близост до Колизеума, където според плановете за развитие на линия С на римското метро до 2020 година трябва да заработи станцията Fori Imperiali/Colosseo. Водещият екипа от археолози, които се заемат с извършването на разкопките, Франческо Просперети казва пред ВВС, че работите по изграждане на метрото няма да бъдат забавени, макар че ще се наложи да бъдат направени промени по дизайна на бъдещата метро станция.

Амба Арадам носи своето название в чест на битка от времето на Абисинската война през 1936 година. На 15 февруари 1936 година войските на фашистка Италия щурмуват подразделения на етиопската армия в сражение, състояло се по склоновете на планината Амба Арадам в Етиопия.

Официални източници от италианското министерство на културата определят разкриването на казармите на преторианската гвардия като “изключителна находка”. Преторианската гвардия води началото си от личната охрана на първия римски император Август; до залеза на Империята преторианците остават военната част, пряко подчинена и лично отговорна за опазване на живота на римските императори.

В близост до новооткритите казарми при по-ранни разкопки са намерени останките и на други подобни постройки. Затова учените смятат, че целият район някога е бил “кварталът на военните” в античен Рим.











0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...