Употребата на кафе и вино може да повиши разнообразието от полезните бактерии в храносмилателната система, докато поенето на мляко действа точно обратно. Това са изводите на холандски учени, за които съобщава изданието EurekAlert.
В основата на изследването е залегнало проучване на ДНК на бактерии, които са част от флората в храносмилателната система. Изследването е проведено с участието на над 100 доброволци.
Подобен анализ позволява да се проучат факторите, които влияят на разнообразието от микроорганизми (стомашната флора е уникална за всеки човек). Учените са достигнали до извода, че хората, които редовно употребяват кисело мляко или сметана, са с по-разнообразна стомашна флора, която може да се подобри още с приемането на кафе или вино. Прясното мляко обаче действа точно по обратния начин.
“Установихме 60 фактора в диетата, които влияят на разнообразието от полезни бактерии. Все още е трудно да се каже с точност, какво означава установеното от нас. Ясно е обаче, че съществува пряка връзка между разнообразието на стомашната флора и здравословното състояние: колкото по-разнообразна е тя, толкова по-добре се чувства човек”, пишат изследователите.
Авторите на разработката подчертават, че анализът им е уникален за момента, тъй като са изучили стомашната флора на здрави хора, а предишните изследвания в същата област са провеждани само с хора, страдащи от определени заболявания, свързани с неправилна работа на стомашно-чревния тракт.
16 май 2018 г.
Related Posts
Защо вкусът на доматите вече не е същия
29 May 2022history.nakratko.bg0Избухването на свръхнова е ускорило еволюцията на вида ни, твърдят учени
28 May 2022history.nakratko.bg0Последният писък в "здравословните" тенденции: красиви картинки и пълна глупост
28 May 2022history.nakratko.bg0Какво е изписано на лицата ни? Научната несъстоятелност на понятието "раса"
23 May 2022history.nakratko.bg0
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.