19 май 2022 г.

В края на 80-те години на ХХ век рок музиката вече е диктатор на модата в музикалния свят. Рокът става все по-тежък, китарните сола в песните – все по-дълги и като цяло музиката звучи все “по-метално”. В тази “интонационна среда” във Великобритания се появява нещо ново и различно, което също ще остави ярка следа в рока.

През лятото на 1977 година братята Марк и Дейвид Нопфлър, заедно с бас китариста Джон Айсли и барабаниста Пик Уитърс създават рок група. Кръщават я “Dire Straits”, което е доста сложно за превеждане. Може би най-близкото описание за името на групата е “отчайващо положение”, което намеква за финансовата ситуация, в която се намират членовете на групата по това време. Все пак, четиримата намират 120 паунда, с които в лондонското звукозаписно студио “Pathway” записват демо касета. Записът попада у Чарли Жилет, който води свое собствено музикално предаване в BBC Radio.



Една от композициите в демо касетата много му харесва и Жилет пуска “Sultans of Swing” в радиошоуто си “Honky-Tonk”. Машината се завърта. През януари 1978 година “Dire Straits” сключват договор за запис на първият им сингъл. Записите приключват през февруари, а на 19 май 1978 година излиза първият сингъл на групата“Sultans of Swing”. Едновременно с това “Dire Straits” започват и първото си турне. Постепенно популярността им расте и сингълът им и първият им албум “Dire Straits” им донасят признанието на публиката и от двете страни на Атлантика.




Следващият албум на групата – “Communiqué” е пуснат през 1979 година и от него са продадени над 3 милиона копия. След успеха на албума между братята Нопфлър възникват разногласия и Дейвид напуска “Dire Straits” за да продължи соловата си кариера. Групата продължава възхода си. Следват концертни турнета, нови песни и албуми и милиони нови фенове. Появяват се албумите “Making Movies” (1980г.), “Love over Gold” (1982 г.), които също се продават в многомилионни тиражи. А през 1985 година е пуснат “Brothers in Arms”, който изстрелва групата на върха в световните чарт класации. Веднага след концертното турне с “Brother in Arms” Марк Нопфлър решава да си вземе почивка и да се заеме със собствените си соло проекти. Групата е разпусната и всеки от членовете й поема по своя път.


Но през 1990 година Нопфлър и Айсли, заедно с Алън Кларк и Гай Флетчър се събират отново и издават албума “On Every Street” – последният за момента студиен албум на “Dire Straits”. Групата отново е на турне за представянето му. Три години по-късно – през пролетта на 1993 – излиза албума “On The Night”, в който са събрани концертни записи на най-големите хитове на групата и “Dire Straits” отново е разформирована. От този момент нататък вдъхновителят и всепризнатият китарен виртуоз Марк Нопфлър работи по редица проекти и периодично издава нови албуми.



Трудно е да се опише стилът на музиката на “Dire Straits”. В нея има и меланхолия, и лиричност, но присъстват и тежките звуци, характерни за всички рок банди. Най-добре е да оставим музиката да ни разкаже за началото на пътя на “султаните на суинга”.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...