4 май 2022 г.


Преди много време, 
в една далечна галактика…

Вероятно няма човек, който да не е виждал този надпис и да не е гледал поне един от вече осемте епизода на сагата “Междузвездни войни”. На 4 май феновете на историята за космическите приключения на фамилията Скайуокър отбелязват неофициалния “Ден на Междузвездни войни” (или Ден на Люк Скайуокър).


Защо на 4 май? Датата е избрана, заради играта на думи, която се получава с често използваната във филма реплика “May the force be with you” (Нека силата да бъде с теб). Девизът, с който рицарите джедаи си пожелават успех в начинанията, звучи почти идентично с преиначеното “May the fourth be with you” (англ. fourth — четвърти и англ. May — май).
Подобен каламбур обаче е използван още по-рано и то по отношение на събитие, далеч от филмовата приказка.



На 4 май 1979 година Маргарет Тачър става първата жена министър-председател на Великобритания. По този повод от партията ѝ, чрез телевизионните канали, изпращат поздравление, което гласи “May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations”. (Нека 4 май да бъде с теб, Маги. Поздравления).


Куриозна случка със самия Джордж Лукас става още един повод за “неофициалния празник”. През 2005 година вдъхновителят на звездните приключения дава интервю за телевизионния канал N24. Лукас е помолен да произнесе култовият джедайски девиз. Преводачът, който превежда в ефир на немски, вероятно е сред онези, които не са гледали сагата, защото превежда думите “May the force be with you” като “Am 4. Mai sind wir bei Ihnen” (“Ще бъдем с вас на 4 май”). Запис на интервюто е излъчен в ефира и на канал TV Total на 18 май 2005 година, заедно с преведената фраза.


Празникът се отбелязва не само от феновете. В развлекателните паркове на Дисни, например, се организират тематични “дни на Междузвездни войни”.



През 2007 година градският съвет на Лос Анджелис, в чест на излизане на екран на първият филм от сагата – “Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда” – обявява 25 май за Ден на Междузвездни войни. На същия ден и по повод на същото събитие се празнува Geek Pride Day, който обаче не се ограничава само с вселената на “звездните войни”, а е в чест и на “Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс и “Светът на Диска” на Тери Пратчет.


Дали ще празнувате, или не – вие си избирате. Както се казва в друга култова реплика от сагата, произнесена от не по-малко култовия мастър Йода“Do it or do not. There is no try.”


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...