17 май 2016 г.

На 16 май 2016 година Международната космическа станция (МКС) завърши 100-хилядната си обиколка около Земята. “Юбилейната” обиколка е извършена за времето между 7:35 и 9:10 часа.

За начало на реализацията на програмата на МКС се приема извеждането в орбита на първия модул на станцията – руският Функционално-товарен блок “Заря”. Това се случва на 20 ноември 1998 година.
Към момента МКС се движи по орбита, отстояща на около 400 км от планетата. Пълната обиколка отнема 90 минути. За юбилейното събитие съобщиха от центъра за управление на полетите.

В момента станцията има 15 модула. Най-голямата конструкция, разработена от човек и изведена в околоземна орбита тежи над 400 тона. Размерите ѝ са такива, че конструкцията ѝ би покрила изцяло футболен стадион. На станцията постоянно работят екипажи от 2000 година. По правило постоянните членове на екипажа ѝ са шест на брой, колкото могат да бъдат върнати на Земята от два кораба “Съюз”.

През годините на работа на МКС до станцията са пътували над 100 космически кораба. На борда ѝ са работили 226 души от 15 държави по света. В момента на станцията работят командира МКС-47 Тимъти Копра (САЩ), Тимъти Пик (Великобритания), Юрий Маленченко, Алексей Овчинин, Олег Скрипочка (Русия) и  Джефри Уилямс.

Плановете предвиждат МКС да се експлоатира най-малко до 2024 година. През следващите години станцията ще бъде оборудвана с нови модули и научно оборудване.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...