7 май 2018 г.

Астрофизици от Южния методистки университета (в щата Тексас, САЩ) са установили, че звезда, избухнала в една от близките до Млечния път галактики, е била с размери, превишаващи 200 пъти тези на Слънцето. Енергията, освободена при избухването на свърхновата, може да се сравни с взривяването на 100 милиона Слънца. За резултатите от изследването си, учените пишат в статия за The Astrophysical Journal.

По описанието им, мощното избухване е едно от най-близко случилите се до нашата галактика събития през последните години. Астрофизиците са засекли свръхновата с каталожен номер SN 2013ej на 24 юли 2013 година. Взривилата се звезда е от спиралната галактика М74 в съзвездието Риби. Намира се на около 30 милиона светлинни години от Земята.

С помощта на седем наземни телескопа и космическия апарат Swift, астрофизиците са наблюдавали избухването на свръхновата, в това число и с апаратурата на Swift, която следи гама-излъчванията. Наблюденията продължават 450 дни, като през този период учените са успели да изчислят температурата на свръхновата, масата и радиуса ѝ, както и да определят химичния ѝ състав.

Резултатите им показват, че масата на звездата е превишавала тази на нашето Слънце 15 пъти. Температурата ѝ на 10-тия ден след взривяването е достигнала 12 000 градуса по Целзий, а към 50-тия ден е “изстинала” до 4 000 градуса. За сравнение, Слънцето е с температура около 5 500 градуса по Целзий. Специалистите смятат, че звездата е просъществувала едва няколко десетки милиона години.



Астрофизиците са изчислили, че в момента на избухването, звездата е изхвърлила материя със скорост, достигаща до 1000 км/сек. Спектралният анализ на SN 2013ej показва наличието на много химични елементи във веществото от избухналата звезда: водород, хелий, калций, титан, барий, натрий и желязо.

Гама-импулсите са колосални по мащабите си отделяния на енергия с взривен произход, които се наблюдават в далечните галактики. Представляват мощни излъчвания, генерирани по време на взривяването на свръхнови звезди. Гама-импулс от избухването на свръхнова звезда в Млечния път е в състояние да стерилизира Земята, унищожавайки всички живи организми. Някои учени смятат, че избухвания, подобни на това на SN 2013ej, също са способни да унищожат живота в галактиките, в които се случват.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...