20 април 2016 г.

Никой не може да посочи точната причина за измирането на динозаврите. Британски палеонтолози обаче са направили поредната крачка към отговора на този въпрос. Те освен това развенчават основната за момента теория, която посочва падането на астероид като основна причина.

Динозаврите изчезват от лицето на Земята преди около 65 милиона години, в края на кредата. Заедно с тях измират и морските рептилии (мозазаврите и плезиозаврите) и летящите гущери, редица мекотели и водорасли. Общо около 16% от морските животни и 18% от сухоземните гръбначни са заличени. Според най-разпространената теория, причина за това “голямо измиране” е сблъсък – падането на астеорид или комета, някъде в района, където днес е Мексиканския залив и полуостров Юкатан.

Тази хипотеза се основава на данните за приблизително съвпадане по време на измирането на повечето от изчезналите видове динозаври и момента на образуване на кратера Чиксулуб (той е следата, оставена от падането на астероид с големина около 10 км преди около 65 милиона години). Сред многото други версии за измирането на толкова много животински видове, е и тази, която го свързва с повишена вулканична активност – гигантски изхвърляния на лава и вулканична пепел, случило се през периода преди между 68 и 60 милиона години.

Много учени предполагат, че динозаврите са изтребени от първите хищни бозайници, които нанасят удара си, като постоянно унищожават гнездата им с яйца и малките все още динозавърчета; влияние може да са оказали и рязката промяна в морското равнище, внезапната промяна на напрегнатостта на магнитното поле на Земята и още много други фактори. Своя версия за причината, довела до измирането на динозаврите дават и палеонтолози от университета Рединг. В изследване, за чиито резултати съобщават в списание Proceedings of the National Academy, специалистите твърдят, че в момента на падането на астероида, динозаврите вече са били на път да изчезнат.

Новата теория е комбинирана: тя не отрича влиянието от сблъсъка с астероид, но му определя второстепенна роля. Според учените, сблъскването на космическия обект със Земята и последвалите вследствие на това катаклизми, само са поставили точката в процеса, който протичал от вече дълго време.

Специалистите сравняват скоростта, с която се появяват нови видове и скоростта, с която изчезват вече развитите земноводни. Когато вторият параметър превиши първия, започва отмирането на вида. На базата на мащабни изчисления, в които са взети под внимание данните за над 600 вида динозаври, става ясно, че тази тенденция се проявява преди около 80-75 милиона години – т.е. доста по-назад във времето и далеч преди падането на астероида, оставил в наследство кратера Чиксулуб.

Учените обаче нямат обяснение защо се е появила тази тенденция. Свой принос в измирането на динозаврите може да имат разцепването на суперконтинентите, промените в климатичните условия, конкуренцията с други животински видове и т.н.: т.е. всички други фактори, разглеждани от различните версии, но не и онази, която сочи астероид като основен “убиец” на динозаврите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...