27 април 2022 г.

Може да не говорите чужди езици, да не знаете никакви кодове, но поне сте чували за един код, известен по цял свят. Морзовият код.

Изобретателят на азбуката, която по-късно ще бъде наречена на негово име, се ражда на 27 април 1791 година в Чарлстаун, Масачузетс. Името му е Самюъл Финли Бриз Морз.
Морз няма никакво специално техническо образование. Успехите му са на друго поприще – като художник, основател и президент на Националната академия по рисуване в Ню Йорк. Връщайки се с кораб от пътешествие до Европа, Морз става свидетел на някои опити с използване на електромагнитна индукция. Скучаещите пътници на борда на кораба се развличат с "чудесата" на електомагнетизма. Разбира се, един от триковете е да се доближи компас до проводник под напрежение, вследствие на което стрелката на компаса започва да се върти.

Точно тогава на Морз му хрумва идеята, че е възможно проводниците да се изпозлват за предаване на сигнали. Художникът веднага нахвърля схема на праобраза на телеграфния апарат. Приборът се състои от лост с пружина, към чийто край е прикрепен молив. След подаване на ток моливът се спуска и оставя върху движеща се хартиена лента следа. Когато спре да се подава напрежение към лоста, моливът се вдига и съответно няма линия – върху хартията се получава пауза.



Морз успява да превърне идеята си в работещ апарат. За това са му нужни три години – все пак самият той няма никакви технически познания. Първият апарат може да приема и да “фиксира” върху лента сигнали, предавани по еднопроводна линия с дължина 500 метра. Откритието не предизвиква голям интерес, защото не предлага никаква търговска полза.

Потенциалът на изобретението вижда предприемачът Стив Вейл. Той финансира изследванията и подобренията на апарата, като освен това дава на Морз и своя син Алфред, за да му помага в разработките и бизнеса. В крайна сметка приборът е усъвършенстван – приема много по-точно сигналите, а дължината на трасето е увеличена многократно. Такъв телеграфен апарат вече е практически изгоден и през 1834 година Конгресът на САЩ постановява да се изгради първата телеграфна линия, която свързва Балтимор с Вашингтон. Година по-късно по тази линия е предадена първата телеграма, която е с краткия текст “What hath God wrought!” (текстът е цитат от Библията, “Числа”, 23:23 и гласи “Ето какво стори Бог!”)

Естествено, апаратът не изобразява букви – само линии, с определена дължина. Но и това е достатъчно. Различните комбинации от линии и точки заместват буквите от азбуката и цифрите. Историците нямат точно данни дали Морзовият код е изобретение на самия Морз или на партньорът му Вейл.

В първия си вариант Морзовата азбука се състои от три сигнала с различна продължителност. За единица време се приема точката. Знакът за тире е равен на три точки. Паузата между буквите в дума е три точки, между думите – седем точки. Обилното изпъстряне със знаци създава неудобства и усложнява доста процеса на дешифриране на телеграмите. Затова конкурентите на Морз започват да използват хитрости – за някои от най-често ползваните думи и фрази са разработени прости комбинации от букви или цифри.



Постепенно и самият Морз достига до опростяване на собствения си код, за да се достигне до онази му форма, в която на всяка буква от латиницата съответства комбинация от тирета и точки, и която се използва дълги години.

В наше време комуникациите са на далеч по-високо ниво. Официално използването за комерсиални цели на Морзовата азбука за предаване на съобщения беше прекратено на 12 юли 1999 година, когато символично е предадена отново фразата, използвана някога в първото съобщение на Морз - “What hath God wrought!”.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...