29 април 2016 г.

По време на изкопни работи в испанския град Томарес са открити повече от 600 килограма бронзови римски монети от IV век.

Находката е направена на 27 април в град Томарес, който се намира на 10 км от Севиля. Открити са 19 антични римски амфори, пълни с монети. Откритието е направено от работник на багер, докато извършвал изкопни работи по модернизацията на градския парк. Испанските археолози описват находката като уникална, не само заради количеството на съкровището, но и заради добре запазилите се монети – в 9 от амфорите те са почти непокътнати.

Десетките хиляди монети са с различен номинал и тежат между 8 и 10 грама всяка. На лицевата им страна са изсечени изображения на римските императори Диоклециан (245−313 г.), Максимиан (250−310 г.) и Константин I Велики (272−337 г.). Повечето от монетите са бронзови, но и има и някои посребрени. Парите вероятно са били предназначени за плащане на данъците към имперската хазна, но е възможно и да са били заровени, за да бъдат скрити от някаква опасност. Тепърва предстои учените да установят, защо са останали заровени и непотърсени по-късно.

Работите по реконструкцията на градския парк са преустановени, докато археолозите получат разрешение за извършването на по-мащабни разкопки на място. Във времената на Римската империя областта е била сред най-големите икономически центрове, а откритието от подобен мащаб ще даде нова информация за живота през онази далечна епоха.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...