14 април 2016 г.

В Монголия са открити мумифицираните останки на жена, живяла преди около 1500 години. Неизвестната за момента е представителка на тюркоезично племе и в погребението ѝ са намерени огромен брой предмети.

За уникалната находка от Алтайските планини в Монголия съобщават сътрудници от музея в аймака Ховд (град в западната част на Монголия), които са участвали пряко в разкопките. Първо на погребението се натъкват местни пастири, които уведомяват специалистите за находката си.

По време на разкопките археолозите откриват мумифицираните останки на човек, увити във филцов плат. Сред многото предмети, които са открити в гроба и вероятно са предназначени да служат на починалия в отвъдния живот, не е открит лък. Това дава на специалистите основание да предположат, че останките са на жена, а не на мъж.

Жената е погребана с обувки на краката. Освен това е “отнесла” в задгробния живот традиционна монголска дреха, седло, юзди, глинена ваза, дървена чаша, корито, железен котел, възглавници, глава на овен, както и изработена от филц торба за пътуване, в която са открити кости от овца, коза и съдове, използвани за пиене на течности. До останките са открити кости от кон, вероятно пренесен в жертва по време на погребалния обред.

В гроба са намерени четири монголски халата “деел”, изработени от памук, което подкрепя тезата, че погребаната не е от знатен произход – монголският елит е носил дрехи, изработени изключително от китайска коприна. Сред другите намерени тъкани са платна, тъкани от овча и камилска вълна.

Мумията и артефактите са се запазили относително добре, заради студеният планински климат, както и факта, че погребението е извършено високо в планината - на надморска височина от 2800 метра, което го е предпазило от разграбване.

Учените са датирали погребението от VI век – т.нар. древнотюркска епоха. По това време започва да се формира етносът, оказал влияние на човешката история в световен мащаб. Според археолозите, това е първото “богато на артефакти” тюркско погребение, откривано на територията на Монголия. Не е изключено да се окаже и уникално в световен мащаб, по отношение на пълнотата и представителността на находките.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...