17 март 2016 г.

Министърът по античността и паметниците на културата на Египет Мамдух ад Дамати официално съобщи, че с помощта на радиолокационно сканиране е установено наличието на най-малко две тайни помещения зад стените на гробницата на Тутанкамон. В тайните помещения има предмети с “метални части и други, за които се предполага, че са от органичен произход”.
По думите на министъра, цитирани от ВВС, точността на изводите, направени на база сканирането, е 90%. Археолозите предполагат, че в откритите наскоро тайни помещения на гробницата на Тутанкамон, може да се намира погребалната камера на древноегипетската царица Нефертити.

Нефертити е царица в Древен Египет между 1351—1334 година пр.н.е. Смята се, че Нефертити е съпруга на фараон Аменхотепа и се пада мащеха на Тутанкамон. Британският археолог Никълъс Рийвс предполага, че Тутанкамон, който почива внезапно на 19-годишна възраст, е погребан в предната част на гробницата, която първоначално е била предназначена за царица Нефертити.

През миналата година Никълъс Рийвс забеляза на фисококачествени снимки от фреските в гробницата на Тутанкамон следи от две врати, скрити под по-тънък слой мазилка. Това предположение на учения доведе до решението, в гробницата да се извършат радиолокационни сканирания, които евентуално да подкрепят или опровергаят идеята за наличието на “тайни помещения” зад стените на помещението, в което през 1922 година е открито погребението на Тутанкамон.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...