3 март 2022 г.

“Ще дойде ден, когато по телефона човек ще може да вижда онзи, с когото разговаря”. Тези думи са казани от един велик изобретател през далечната 1906 година. И днес знаем, че предреченото е било правилно.

Изрекъл ги е Александър Бел – човекът, получил пръв патент за телефона. И до днес още не е ясно кой пръв създава устройството за пренасяне на глас по електрически връзки, но се знае, че патент за това изобретение има на името на Александър Греъм Бел. Шотландецът е роден на 3 март 1847 година в Единбург. Получава солидно за онова време образование и наученото му помага във всички начинания, с които се захваща през живота си.

Патентоването на телефона му носи големите приходи, но самият той смята за най-важно изобретението си за пренасяне на човешка реч посредством… светлината. Да, правилно мислите – Бел пръв успява да модулира обикновена слънчева светлина и посредством изобретеният от него уред, наречен фотофон, да осъществи “оптична връзка” на цели 213 метра разстояние. Успешното тестване на този апарат е на 21 юни 1880 година, а като носител на модулираната човешка реч е използвана обикновена светлина. Това на практика е праобразът на съвременната технология за пренасяне на информация по оптични кабели.





Друго изобретение, което също принадлежи на Бел е металотърсачът. Изобретателят работи и върху идеи като самолети и кораби на подводни криле. Всичко това върши с присъщата му отдаденост. Големите приходи от телефонната компания му позволяват да създаде лаборатория, наречена на името на “Алесандро Волта”. В тази лаборатория са разработвани ранни методи за записване на човешка реч върху различен тип носители. Правени са опити с дискове, покрити със слой восък, а на даден етап са провеждани и експерименти по търсене на начин за магнитен запис. В института Смитсониан се пазят оцелелите от лабораторията експериментални дискове. През 2013 година учени, с помощта на съвременните компютърни технологии, успяват да “разчетат” диск, върху който е записан гласът на самия Бел. Така че вече знаем и как е звучал големият изобретател.


Бел е сред основателите и на Нешънъл Джеографик. През периода 1897 – 1904 година той оглавява американското Национално географско дружество. През целият си живот Александър Бел работи по методи за обучение на глухи хора. Опитва се да ги научи да приказват, без да използват езика на жестовете. Съпругата му, както и тъща му, са с увреден слух.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...