25 март 2016 г.

Ранните часове преди разсъмване и късно през нощите на април ще имаме възможността да наблюдаваме метеоритни дъждове. Спектакълът на метеорния поток Ета Аквариди ще започне около 20 април и ще продължи до 21 май. Максимумът му ще е в малките часове на денонощието в дните между 5 и 7 май, когато и лунната фаза ще способства за най-тъмни небеса.

Ако през това време успеете да видите “падаща звезда”, ще сте станали свидетели на изгарянето в атмосферата на Земята на миниатюрни фрагменти, останали от преминаването на Халеевата комета. Наричат се Ета Аквариди, защото радиантът – мястото, от където визуално “излитат” падащите звезди, се намира в съзвездието Водолей (Aquarius).

За съжаление, този метеорен поток е по-добре да се наблюдава от южното полукълбо, макар че и живеещите в северното полукълбо ще могат да видят малка част от него, особено онези, които се намират по-близо до екватора. Ако атмосферните условия позволяват наблюденията, то в момента на максимума на потока от южното полукълбо ще могат да се видят до около 30 метеора на час. Дори и за нас, които сме на север от екватора, пак ще са достъпни за наблюдение около 10 “падащи звезди” на час.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...