1 март 2016 г.

При разкопки във Великобритания е откри странен артефакт – каменен, гравиран медальон, вероятно част от колие, чиято възраст учените определят на 11 000 години. Находката е дело на специалисти от университетите в Йорк, Манчестър и Честър. Гравираните върху праисторическото украшение линии са пълна мистерия и дават повод за много спекулации.

В статия за списание Internet Archaeology, се казва, че медальонът е изработен от единично парче шиста. Създаден е през среднокаменната епоха (мезолит). По това време човекът вече е можел да изработва и да си служи с доста каменни инструменти, сред които и режещи, с чиято помощ е строил, ловувал, водил битки със себеподобните си, но и създавал образци на изкуството.

На мястото, където е открит медальона, преди това са намерени и други артефакти. Сред тях и такива, изработени от къс кехлибар, а други – от гравирани животински зъби. Новата находка обаче е уникална. Каменният медальон с размери 31 на 35 милиметра, е уникален, защото е най-древният образец, откриван на територията на Острова.

Откритието е направено на Star Carr в северен Йоркшир. В началото гравираните върху него линии са трудни за забелязване. С помощта на цифрови микроскопи и съвременни технологии фините гравирани линии стават ясно видими и са заснети на изображения с много висока резолюция. На база тези снимки учените ще се опитат да “дешифрират” и евентуално да разгадаят какво се крие зад линиите, оставени от праисторическия “бижутер”. Засега хипотезите са няколко – изказани са предположения, че гравираното може да е примитивна карта, някакъв вид код, или просто са художествено хрумване на човека, изработил украшението.

Не е изключено медальонът да е принадлежал на шаман – човекът в племето, който “говорел” с боговете и имал достъп до света на духовете. При по-ранни разкопки, близо до мястото, където е открит медальонът, са намерени останките от украшение за глава, изработено от кожа на елен – типичен атрибут, използван от шаманите, казва професор Ники Милнър, водещ автор в изследването и преподавател в Университета в Йорк.

“Можем само да гадаем какво означават гравираните линии по медальона. За подобни медальони, изработени от кехлибар, които са открити в Дания, се знае, че са служели като амулети за защита срещу духове”, добавя професор Милнър. Тя обръща внимание още върху  любопитната подробност, че може да са съществували културни връзки между обитателите на Британия и Скандинавия от времето на мезолита.

Нивото на световния океан е било далеч по-ниско от съвременното и е възможно да е съществувал естествен мост през Северно море. Това може да е послужило като връзка между различни култури, които са обменяли помежду си технологиите за изработка не само на сечива, но и на предмети с ритуални и художествени функции.

Художествените предмети са рядко срещани археологически артефакти за британския мезолит. Определянето на предназначението им е почти невъзможно. Наскоро археолози се натъкнаха на гравирана каменна плочка, създадена от човек преди около 14 000 години. Въпреки че плочата няма видимо функционално предназначение и най-вероятно е произведение на изкуството, специфичните линии, с които е гравирана, остават загадъчни за учените. По същия начин и смисълът на гравираното върху 11000-годишният медальон вероятно ще остане неразгадан.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...