24 февруари 2016 г.

На 6 февруари около 14 часа по Гринуич над Южната част на Атлантическия океан е регистриран най-големият взрив на метеорит след Челябинския от февруари 2013 година. Явлението е засечено насред океана, на около 1850 километра югоизточно от Рио де Жанейро, затова и не е попаднало в обсега на наблюдаваните от широката публика.

Данни за случилото се изнася NASA. Според изчисленията на специалистите от космическата агенция, при взрива над океана на космическото тяло е освободена енергия, надвишаваща 12 000 тона (13 мега тона) тротилов еквивалент. При навлизането си в атмосферата метеоритът се е движил със скорост от над 15,5 километра в секунда. Взривил се е на около 31 километра над повърхността и диаметърът му е бил около 7 метра. Изводите са направени на база кинетичната енергия на небесното тяло.

12 000 тона тротилов еквивалент звучат внушително, но все пак те са 40 пъти по-малко, отколкото енергията, отделена при взрива на Челябинския метеорит с неговите 450 000 тона тротилов еквивалент. Макар че взривът на метеорита над Челябинск сам по себе си да не е особено опасен, бяха ранени над 1000 човека вследствие на разрушителната сила на взривната вълна, която изпочупи хиляди прозорци на сгради в града.

Съобщението на NASA идва, след като данни за него са предоставени на агенцията от правителството на САЩ. Регистрирането на взривове в атмосферата е в приоритет на няколко правителствени структури и най-вече на армията на САЩ. Засичането на подобен по мащаб взрив е сравнително лесна задача за специализираните военни подразделения. За регистрирането на такива явления се използват както сателитни снимки, така и атмосферни микрофони.

Явления от този вид са необичайни, но въпреки това не са рядкост. Метеорити с диаметър около 10 метра навлизат в атмосферата на планетата средно по веднъж на десет години, но някои учени изказват хипотеза, че това се случва още по-често – поне по един такъв небесен гостенин навестява Земята всяка година. Едновременно с това всеки ден много по-малки космически отломки изгарят при навлизане в атмосферата ни. NASA поддържа списък с някои от най-ярките регистрирани метеорити, но в него, разбира се, не са включени всички такива явления, заради сложността на засичането им.

Метеорите са фрагменти от астероиди и комети, които навлизат в атмосферата на Земята. Заради високата скорост, с която се движат, триенето в плътните атмосферни слоеве ги нагрява и по-голяма част от тях изгарят напълно. Метеоритите, за разлика от метеорите, са телата, които не успяват да изгорят напълно в атмосферата и малки отломки от тях достигат до земната повърхност.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...