13 март 2018 г.

Специалисти по софтуерни продукти, разработващи платформата за анализ и визуализации на данни Nodegoat, публикуваха интерактивна карта, на която са отбелязани местата, на които са се провели всички сражения в историята на човечеството от 2500 година пр.н.е. до наши дни. В момента обаче от 8049 битки са локализирани едва 2657, съобщава Gizmodo.

Картата е разработена на база информация от интернет енциклопедиите Wikipedia и DBpedia. Потребителите могат да изберат интересуващ ги регион, а и да укажат времеви период, за който желаят да видят данните. След това се отваря прозорец, в който са изброени сраженията, попаднали в подборката и всяко от тях е с активен линк към статия, в която то е описано в онлайн енциклопедиите.

Журналистите отбелязват, че най-интересна в новата карта е възможността да разгледаме екзотичните места, на които са се провели битки.

Авторите на материала в Gizmodo, след като разглеждат нанесените до момента сражения, стигат до извода, че повечето битки, водени на територията на Северна Америка са от периода, когато европейците превземат континента, докато военните сблъсъци в Европа показват цикличност в характера си. Освен това се оказва, че голямата част от известните сражения в Югоизточна Азия са водени през последните няколко века.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...